Annons

Här är kommunens plan mot skadegörelse och buskörning: ”Vi måste göra något”

Skadegörelsen och buskörningen i Färjestaden är inte acceptabel menar kommunen som nu sätter in väktare och stänger av en del av vägen vid Tvättcenter och Coop.
Färjestaden • Publicerad 21 december 2021 • Uppdaterad 28 december 2021
Väktare och en avstängd väg är Mörbylånga kommuns åtgärder för att försöka komma åt skadegörelsen och buskörningen.
Väktare och en avstängd väg är Mörbylånga kommuns åtgärder för att försöka komma åt skadegörelsen och buskörningen.

Polisen lovade nyligen att öka sin närvaro i Färjestaden efter den senaste tidens skadegörelse och buskörning. Nu kommer även Mörbylånga kommun med åtgärder för att få bättre ordning i Färjestaden.

Det handlar om två saker. Dels sätts väktare in under sena kvällar och nätter på jullovet, dels stängs en del av vägen vid Coop och Tvättcenter av.

Annons

– Vi vill helst jobba långsiktigt för att lösa detta, men det känns som att vi måste göra något för att lösa situationen som har blivit, säger Linn Bergsten Ahrens, brottsförebyggande samordnare i Mörbylånga kommun.

Kommunen har fått många klagomål från kommuninvånare om motorfordon som körs både vårdslöst och störande under kvällar och helger så att kvällsro som nattsömn störs. Inte acceptabelt menar kommunen.

– Vi kommer att stänga en del av vägen vid området Coop/Tvättcenter/Vianor i Färjestaden där denna form av körning utförts. Avstängningen har ingen påverkan för framkomligheten för boende eller andra fastighetsägare i området, säger Christina Hysing Borrhed, gatutekniker på Mörbylånga kommun.

Linn Bergsten Ahrens utvecklar.

– Det är en sträcka längre in på området som egentligen inte har börjat användas men där vi fått rapporter om att det körs väldigt vårdslöst. Vägen är avstängd fram till mars och sedan får vi se hur det utvecklar sig.

Del två i åtgärdsplanen är att väktare ska sättas in i Färjestaden från efter julhelgen och två veckor framåt.

– Vi har valt att kalla in väktare som kan agera om det behövs. Det handlar om sena kvällar och nätter under en period för att öka närvaron av vuxna som kan se och höra vad som händer.

– Väktare är inget vi haft tidigare, och egentligen vill vi att det ska finnas i kommunens regi, men nu testar vi det här.

Samtidigt har kommunen kontinuerligt träffar med polisen för att diskutera läget. Man har också haft en träff med ungdomar och deras vårdnadshavare.

– Det var många unga och deras vårdnadshavare där och Magnus (Areskog, polis) berättade om hur polisen jobbar. De unga fick prata och ställa frågor.

Annons

– Men det är klart att det antagligen är så att de som vi främst skulle behöva nå inte var där. Vi behöver vårdnadshavare som är involverade och nyfikna på vad deras unga gör på kvällarna, säger Linn Bergsten Ahrens.

”Vi har valt att kalla in väktare som kan agera om det behövs. Det handlar om sena kvällar och nätter.”
Linn Bergsten Ahrens
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons