Annons

Efter skadegörelse och buskörning: Här är polisens löfte till ölänningarna

Kommunpolisen Magnus Areskog utlovar att polisen ska bli mer närvarande i främst Färjestaden för att komma åt den buskörning och skadegörelse som ökat den senaste tiden.
Färjestaden • Publicerad 17 december 2021
Kommunpolis Magnus Areskog berättar att polisen kommer att öka sin närvaro i Färjestaden efter den senaste tidens bekymmer.
Kommunpolis Magnus Areskog berättar att polisen kommer att öka sin närvaro i Färjestaden efter den senaste tidens bekymmer.

Julprydnaderna i Färjestaden och Mörbylånga har förstörts flera gånger och innan det har busskurer, rutor på skolor och förskolor krossats bland annat.

Lägg till det att polisen får in mängder av klagomål och anmälningar angående a-traktorer. Både buskörning och höga ljud som stör.

Annons

Trenden har inte undgått polisen och Magnus Areskog som är kommunpolis på Öland berättar att det är åtgärder på gång.

– Vi jobbar med detta både långsiktigt och på kort sikt, säger Areskog.

Han har kontinuerliga mötet med Mörbylånga kommun på veckobasis och diskuterar de båda problemen, men konstaterar att det inte är något man vänder på en kvart.

– Redan förra året började skadegörelsen i Färjestaden öka och det har fortsatt i år. Vi får också in mycket klagomål på vårdslös körning och ljudstörningar. De kommer från alla möjliga platser men är koncentrerade till Färjestaden.

– Det handlar att de kör runt och sladdar och gör avgasknallar. Flera hundägare har hört av sig för att deras hundar blir rädda. De tycker att det är obehagligt och känner att det är riktat mot dem personligt för att skrämmas. Det är inte bara a-traktorungdomar som håller på med det här. Det finns även äldre vuxna som tycker att sånt här är roligt.

För att få ordning på läget på kort sikt är det lokal närvaro som gäller menar Magnus Areskog.

– Vi behöver vara på plats och visa upp oss, patrullera och vara där det händer. Och där har vi varit och är alldeles för dåliga på Öland. Ringer man 112 så kommer polisen, det är inte det, men resursfördelning har gjort att vi inte kan röra oss i samhället som vi skulle behöva.

Magnus Areskog.
Magnus Areskog.Foto: Andreas Yngvesson

Kommer ni vara mer på plats i främst Färjestaden framöver?

– Ja det kommer vi vara, det lovar jag. Det måste vi för att kunna göra något åt det, det är jättebra att folk tipsar oss på 114 14 även om man inte har sett något själv utan bara hört rykten om vilka det kan vara som till exempel håller på med skadegörelsen. Det gäller även buskörning och det som följer med där. Bara för att en utredning läggs ner så betyder inte det att de inlämnade uppgifterna är borta.

Vad kan ni göra på plats?

Annons

– Det är svårt med vårdslös körning och ljudstörningar. Vi måste i stort sett se det med egna ögon för att kunna göra något och det hoppas vi kunna. Vi kan även titta på den fysiska miljön, varför vissa platser är mer utsatta och till exempel stänga av dem.

På lång sikt har kommunen och polisen inlett ett samarbetar med ett metod som kallas SSPF (Skola, socialtjänst, polis och fritid).

”Det är saker som stör och påverkar människor i deras vardag. Det påverkar trivseln och tryggheten.”
Magnus Areskog

– Det är precis i uppstarten men det är något vi tror på. Det är ett långsiktigt arbete där vi jobbar med ungdomar i riskzonen genom att få samtycke från deras vårdnadshavare. Annars är det med rätta sträng sekretess inom socialtjänsten, men här kan vi prata med de som är i en riskzon, säger Areskog.

Ett annat långsiktigt arbete är att besöka skolor och prata med eleverna tidigt.

– Vi har varit ute och pratat med elever i skolorna och pratat om skadegörelsen, det gäller att börja tidigt och så fröet om att det är fel och att någon måste betala för det som förstörs. Vi vet tyvärr inte vilka det är som gör det här och vi kan inte säga att det hör ihop med motorkulturen, det vet vi inte.

Magnus Areskog menar att det faktum att Färjestaden växer och får fler och fler invånare kan ha med de ökade problemen att att göra.

– Färjestaden är en ort som växer och det flyttar in mycket barnfamiljer då det är barnvänligt, tryggt och med låg brottslighet. Men det betyder också fler ungdomar i omlopp och det är något man måste ta höjd för och det har Mörbylånga kommun gjort.

Men, menar Areskog avslutningsvis. Färjestaden är ändå en förhållandevis lugn och trygg plats.

– Det är inte så att brottsligheten skenar i Färjestaden. Snarare är Färjestaden rätt så lugnt. Men det är saker som stör och påverkar människor i deras vardag. Det påverkar trivseln och tryggheten.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons