Gräl ledde Winberg till Öland: Nu hyllar hon Mörbylångamodellen - ”Kan sprida sig i Sverige”
Sedan mitten av december har fler och fler avdelningar inom hemtjänsten i Mörbylånga kommun börjat jobba enligt den så kallade Mörbylångamodellen. Modellen går i korthet ut på att ge medarbetarna ett större ansvar att själva bestämma över hur de ska jobba och att medarbetarna själva sköter schemaläggning och planering.
– Jag och Margareta började gräla om detta. Jag kunde inte förklara så bra vad ni gör och Margareta trodde inte att det funkade, säger Margaretha Lööf-Johansson (S) som bjudit in sin namne Winberg.
– Jag menade att det inte går. Jag har pratat med många andra kommuner och om man ska ta ner antalet anställda per brukare så blir det kolossalt dyrt, säger Margareta Winberg som för något år sedan utrett socialtjänstlaget åt regeringen.
Men efter att ha suttit ner och pratat med representanter för Mörbylånga kommun så hade hon ändrat uppfattning.
– Det här vittnar om att det går att förändra, kommunerna har väldigt stor makt när det gäller den här lagen. Det är en ramlag om att nå vissa mål, men hur ni gör det? Lös det.
Modellen är ny enligt Winberg.
– Jag har inte sett den här metoden på andra ställen. Just det här att den sociala delen ändå får sitt utrymme i kombination med det andra. Det är lite ett tänkande där man ser helheten och där man litar på folk. Att de har ett gott omdöme och vet vad som ska göras.
Margareta Winberg var inte på Öland i något officiellt uppdrag utan av ren nyfikenhet. Men hon menar att hon kommer lovorda Mörbylångamodellen i sitt framtida arbete.
”Jag tror definitivt att den här modellen kan sprida sig i Sverige.”Margareta Winberg
– Jag ska försöka jobba med äldrefrågor nu framöver och då vill jag ha information om saker som går bra så att jag kan sprida det vidare.
– Och jag tror definitivt att den här modellen kan sprida sig i Sverige, alla klagar ju på det nuvarande systemet. Problemet kan vara med hur det ska funka med de privata aktörerna. Inom kommuner är det nog enklare.
Sofi Ludvigsson Ferm, som är ny verksamhetschef för äldreomsorgen i Mörbylånga kommun, hoppas att alla hemtjänstgrupper ska vara igång med den nya modellen innan året är slut.
– Nu är fyra grupper snart igång och sedan tar vi paus över sommaren. Sen fortsätter vi med sista gruppen i Färjestaden och sedan går vi söderut mot Mörbylånga och Degerhamn. Så vi hoppas hinna med alla det här året.
Eventuellt kan modellen spridas till andra grupper inom kommunen, tankarna finns redan där.
– Vi ser att det funkar här. Kanske kan det bli en arbetsmodell för hela kommunen. Det är också någon vi spånar kring, säger socialnämndens ordförande Sofia Wermelin (C).
– Men det här är tankar som ska komma underifrån. Det är inte jag eller någon annan chef som ska trycka på utan det måste få mullra där under och komma upp. Det jag hör är att det har börjat pratas om grundtankarna i modellen på andra enheter, fyller socialchefen Anki Ståhl i.