Annons

Ökad smittspridning – men FBC räknar med hundratals åskådare i helgen

300 åskådare i sittande publik tillåts.
Det är det regelverket som FBC Kalmarsund förhåller sig till – trots det rådande samhällsläget.
– Smittorisken är otroligt låg som besökare och det är inte vår uppgift att hitta på egna regler, säger klubbchefen Per Viberg.
Innebandy • Publicerad 5 november 2020 • Uppdaterad 6 november 2020
Filip Stjernberg och FBC Kalmarsund tar emot nykomlingen Team Thorengruppen hemma i Kifab Arena i helgen.Foto: Magnus Jansson

Sedan 1 november tillåts 300 personer i sittande publik på idrottsevenemang. Max två personer får sitta i samma sällskap, och varje sällskap ska ha minst en meters avstånd till nästa.

Trots ökad smittspridning i stora delar av landet är det 300-gränsen som gäller i de flesta av regionerna som inte fått skärpta allmänna råd den senaste tiden.

Annons

Kalmarsund tar emot Team Thorengruppen från Umeå i SSL:s sjätte omgång i helgen. FBC räknar med ett tresiffrigt antal åskådare i Kifab Arena.

– Vi förhåller oss till det regelverk som finns, men vi har respekt för läget. På matcherna hittills har vi haft febertermometer, handsprit med mera. Smittorisken är otroligt låg som besökare och det är inte vår uppgift att hitta på egna regler. Det hade skapat en större frustration om vi inte hade förhållit oss till det regelverk som finns, säger klubbchefen Per Viberg.

”Vi förhåller oss till det regelverk som finns, men vi har respekt för läget”
Per Viberg

På torsdagen fanns det fortfarande 40-50 biljetter kvar till lördagens match, enligt Viberg.

– Vi kommer nog inte upp till 300 heller. Det är två stolar mellan varje sällskap, varannan rad är helt tom. Det blir otroligt glest på läktarna.

I veckan kom nya allmänna råd för serveringsställen. FBC Kalmarsund berörs även där eftersom man har restaurangdelen i Kifab Arena igång för sponsorer under matcherna.

– Restaurangdelen har sitt eget regelverk, som är rätt snårigt. Å ena sidan får man inte ha stående gäster, å andra sidan får du gå till baren och handla. Det är inte helt lätt, men vi känner att vi har koll där.

Utgångspunkten i polisens nuvarande regler är att alla utrymmen i en arena, inklusive restauranger, är en del av en offentlig tillställning och omfattas av begränsningen på max 50 deltagare.

Det finns ett par punkter som måste uppfyllas för att restaurangen inte ska räknas in. Bland annat ska gästerna inte kunna röra sig fritt ut till övriga anläggningen.

Det var fler än 50 åskådare i derbyt mot Växjö, innan den nuvarande 300-gränsen, och restaurangbesökare gick ut och satte sig på läktarna under matchen. Hur är det möjligt?

– Ja, då var det ingen offentlig tillställning. Vi valde ett slutet sällskap med bara sponsorer. Varenda person hade anmält sig innan, det fanns ingen betalande publik.

Annons

Men personer blir publik på en offentlig tillställning om man väljer att gå ut och sätta sig på läktarna?

– Det finns inget i lagtexten som säger att en match måste vara en offentlig tillställning. Vi valde att bara jobba med våra sponsorer för att inte hamna i en sådan situation, i gränslandet mellan publik och sponsorer.

Har ni haft dialog med polisen i den frågan, eller kan ni ha brutit mot regelverket?

– Det bedömer vi att vi inte har gjort. Vi har haft en dialog med polisen i Skåne. Här tror jag det finns en okunskap. Vi började ta in publik på träningsmatchen mot Storvreta och var en av de första föreningarna som gjorde det då. Det var många som trodde att man inte fick det då, men sedan visade det sig att vi inte hade fel i den frågan. Det har vi inte nu heller, säger Per Viberg.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons