Annons

Vandringsled för barn – lös knepiga gåtor med qr-kod

Följ med kalven Sol-Blända, kossan Spen-Åsa och tjuren Stor-Alvar på en vandring vid Penåsa, Kastlösa. Den nya vandringsleden invigs den 12 juli.
Penåsa • Publicerad söndag 07:30 • Uppdaterad tisdag 07:53
Penåsa är en knutpunkt för flera vandringsleder, både korta slingor och lite längre.
Penåsa är en knutpunkt för flera vandringsleder, både korta slingor och lite längre.Foto: Mörbylånga kommun/Pressbild

– Vi har fått önskemål om fler världsarvsaktiviteter riktade till barn och därför inledde vi det här samarbetet med Kalmar läns museum. Ett riktigt roligt och viktigt projekt, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare för Södra Ölands odlingslandskap.

I världsarvet på södra Öland finns det 140 kilometer vandringsleder som årligen underlättar för tusentals vandrare att se och uppleva det världsunika landskapet. Mörbylånga kommun arbetar aktivt med att utveckla lederna och synliggöra de unika natur- och kulturmiljöerna som har formats av människan och de betande djuren i många generationer. Penåsa är en knutpunkt för flera vandringsleder, både korta slingor och lite längre.

”Här kan barn och vuxna lyssna på spännande berättelser och lösa knepiga gåtor med hjälp av QR-koder”
Maja Heuer, verksamhetsutvecklare och platsutvecklare, Kalmar läns museum

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation skapar ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.

Annons

– Så roligt och spännande att det är i Mörbylånga kommun som Kalmar läns museums nya skyltsystem används för första gången. Och just för att skapa en vandringsled för barn i världsarvet, så kul. Kalmar läns kulturarvsportal är ett länsövergripande skyltsystem för kulturarvskyltar som möjliggör att besökaren kan ta till sig länets kulturarv med olika sinnen. Här kan barn och vuxna lyssna på spännande berättelser och lösa knepiga gåtor med hjälp av QR-koder, säger Maja Heuer, verksamhetsutvecklare och platsutvecklare, Kalmar läns museum.

Arbetet med vandringsleden möjliggjordes av en omfördelning av kulturmiljöbidrag för världsarvssamordning via Riksantikvarieämbetet.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons