Tonåringen sålde knark: ”Riskerar att utnyttjas som skytt i kriminella konflikter”
Den 14 augusti greps öländske tonåringen i centrala Kalmar. I hans väska vid gripandet fanns 67 gram cannabisharts, 30 tabletter alprazolam och 4 tabletter tramadol samt en våg, knappt 9 000 kronor i kontanter och två mobiltelefoner.
”Särskilt graverande är det faktum att det i den telefon som NN kastat ifrån sig längs flyktvägen anträffats konversationer som uppenbarligen avser om handel med narkotika.
Bland annat diskuteras köp av 3 000 tabletter och 30 kartor för ”typ 6 lax”.
Tingsrätten har nu kommit fram till att knarket var avsett att säljas.
”Mycket narkotika att bära med sig för eget bruk en eftermiddag i centrum. Att narkotikan innehafts tillsammans med en digitalvåg och en större mängd kontanter leder även det tankarna till narkotikaförsäljning”
”NN har setts tillsammans med ledande individer i kriminella gäng och enligt polisen riskerar han att utnyttjas som skytt i kriminella konflikter”
Tonåringen har vid flera fall sedan sommaren 2023 fällts för olika typer av narkotikabrott. Han föräldrar, socialnämnden och polisen ser oroande på utvecklingen: ”NN har setts tillsammans med ledande individer i kriminella gäng och enligt polisen riskerar han att utnyttjas som skytt i kriminella konflikter”.
Tingsrätten konstaterar därför att det inte framstår som konstruktivt att än en gång döma honom till ungdomstjänst. Socialnämnden förslag är ungdomsövervakning, Tingsrätten delar den bedömningen.
Tonåringen fälls nu för narkotikabrott döms därför nu till ungdomsövervakning i sex månader. Tidigare utdömd påföljd (ungdomstjänst) undanröjs.
”NN är uppenbarligen i behov av kraftiga och tydliga åtgärder för att undvika att han förloras till droger och kriminalitet”.
Ungdomsövervakning
Innehåller tre obligatoriska föreskrifter:
En skyldighet att regelbundet (som huvudregel två gånger i veckan) träffa en särskild koordinator inom frivården.
Förbud mot att använda alkohol, narkotika och vissa andra hälsofarliga medel.
Förbud att lämna bostaden på helgkvällar och helgnätter eller andra begränsningar i hur den unge får röra sig i samhället, till exempel en skyldighet att vara på en viss plats eller ett förbud att vara på en viss plats. Förbudet övervakas normalt med fotboja.
Dessutom kan verkställighetsplanen innehålla föreskrifter om bland annat boende, skolgång, fritid och vård, i syfte att förebygga återfall i brott eller annan negativ utveckling hos den dömde.
Källa: Kriminalvården.se