Tidsresa: Skolinvigning 1852 i Löt
Dagen började med att alla fick tidstypiska kläder. Vi hissade flaggan tillsammans. De fick gå in till första lektionen och pröva bänkarna. Att skriva sitt namn genom att följa de streckade linjerna, som man hade på den tiden, gick ganska bra. Lärarna fick göra samma övning men med skrivstil, det var lite svårare. De hade aldrig skrivit så. Eleverna ritade med kolkritor. Under tiden de ritade fick de pröva på att mala mjöl och kaffebönor. De gick in för arbetet med liv och lust
Nästa lektion var att berätta vad de såg på skolplanscherna och räkna djur och växter. Använda pekpinnen som vaktmästaren Jan kom med, spännande men svårt, när de ej fick använda fingrarna. Alla lika ivriga att berätta och svara på frågor, ibland glömde de att räcka upp handen.
Fröken berättade sagan, varför haren inte har någon svans men räven en vit svanstipp.
Därefter matrast. Förr satt man i hallen och åt sin medhavda smörgås inslagen i tidningspapper, de visste ej vad de fick för bröd (mörkt-ljust) eller pålägg (ost,korv el.leverpasej), de fick byta bröd med varandra om de ej ville ha pålägget. Olika sorters saft att dricka i plåtmuggar. Det var ju invigning av skolan så därför firade vi med en sockerkaksbit efteråt.
” Mattanten” berättade att det ej fans plastpåsar eller papperspåsar därför tidningspapper och att de fick ta med sig mat hemifrån. Ibland kunde man byta med en kompis om det såg godare ut. Oftast hade de mjölk med sig som blev varm i ryggsäcken.
Slöjdtanten kom med ull, vatten med såpa och en tesil. Eleverna fick tova/rulla en kula, som vi satte band i till halsband.
Hembygdstanten berättade om en intervju med barn som gått här i skolan för 80 årsedan. De fick gå till skolan, inga bussar fans. Det tog en timma att gå från Kårehamn, det är lika långt som till er förskola. De fick gå i alla väder snö, regn, blåst, mörker och så fick de inte komma för sent. Alla raster måste de gå ut. Skulle de gå på toaletter, fick de gå ut på baksidan till utedasset. På vintern vid mycket snö fick de från Kårehamnsområdet bo hos fröken eller någon annan familj. Lördag middag fick de gå hem till mor och far och tillbaka söndag eftermiddag, det var skoldag på lördagarna.
Hemläxan är att fråga någon gammal hur det var i deras skola.
Vilken tur ni har, ni slipper gå hem skolbussen kom nu.
De fick stå vid bänkarna och säga ”Tack för idag”
En lyckad dag för elever och lärare. De vill gärna göra det igen. Flera föräldrar har hört av sig.
Tack Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsförbund som gör tidsresor för 5- åringar.
Christina M. Jan H. Solveig A.