Storbolagets nye vd om miljardbehovet: ”Omöjligt med egna medel”
För att knycka text från Borgholm Energis presentation av Christian Wiström när han började den 1 mars:
”Christian har gedigen erfarenhet som fastighetsutvecklare och har arbetat inom flera storbolag och organisationer över hela världen, däribland Ikea.”
– Sex år i Mellanöstern, på Ikea var det bara Kina och Ryssland, fyller 54-åringen i när Ölandsbladet besöker honom på vd-kontoret en trappa upp på Badhusgatan 4.
– Jag är ju byggnadsingenjör så jag började som projektledare för inredningsarkitektbolag. Och sedan drog jag igång ett företag efter några år bara, att förmedla lokaler och fastigheter i Stockholm, tillägger han om sin tidiga yrkesbana.
Vad fick dig att söka jobbet på Borgholm Energi?
– Jag hade funderat ett tag på att jag skulle flytta hit ner. Min fru flyttade ju före mig. Så jag höll utkik under en period, ett år kanske, för att se om det skulle dyka upp någonting som skulle kunna passa mig. Och det gjorde det.
Under spaningsperioden pendlade Christian Wiström varje helg och blev med tiden en van ”Silverlinjare”, för att idag vara bosatt permanent på norra Öland.
Mer om Christian Wiström
Ålder: 54 år.
Familj: Fru och två fullvuxna barn. Hustrun Cathrin är rektor på Åkerboskolan.
Uppväxt: I Stockholm.
Bor: I Böda där paret fick möjlighet att överta den gård hans farföräldrar tidigare hyrt. Hans släkt har varit sommarölänningar sedan 1953.
Fritidsintresse: Alpin utförsåkning. Har tävlat på sm-nivå och tränat sonen. Familjen försöker komma iväg varje år för att åka utför, i Alperna eller de svenska fjällen. Har engagerat sig i hemvärnet, är utbildad patrullhundförare.
Beskriv dig själv med tre ord?
– Jag tror att jag är en ganska driven person. Och lojal. Och relativt snäll tror jag. Sedan får jag nog lägga till att jag har lite dåligt tålamod.
En bra eller dålig egenskap?
– Ja, det beror på vem du frågar runt omkring mig. Det finns säkert de som tycker att det är lite jobbigt, inom familjen och sådär. Och sedan så finns det ju de som tycker att ja, men det är väl bra. Han får mycket gjort.
Idag (tisdag) har det gått 172 dagar sedan du började, hur vill du beskriva din start?
– Det har varit jättekul och intressant. Och det är ju lite grann ett nytt område, infrastruktur har inte jag jobbat så mycket med tidigare. Jag kommer ju från fastighetssidan.
– Men sedan är jag personligen intresserad av många av våra (bolagets) frågor, som energi- och avfallsfrågor.
Det har varit bra dagar?
– Det har varit jättebra. Borgholm Energi är välskött med många som har jobbat här länge. Det är en god anda, bra atmosfär. Och de har tagit emot mig väldigt väl, svarar Christian och berättar att den första tiden ägnades åt att lära känna verksamheten och medarbetare.
– Och till att sätta sig in i våra utmaningar och det dagliga arbetet här.
Börjar du känna dig varm i kläderna?
– Jag vet inte ens om jag ska känna mig varm i kläderna riktigt. Kommer man utifrån så här så får man nog vara ödmjuk för att det kommer ta lite tid innan man kan verksamheten.
Utmaningar, Borgholm Energi har mycket stort investeringsbehov framför sig, hur stort?
– Vi tittar ju kanske tio år framåt. Och en rund siffra är kanske en och en halv. En och en halv miljard som vi skulle behöva investera.
Kan ni det?
– Ja, det är ju frågan som styrelsen och våra ägare får ta ställning till. Men vi är här för att göra vårt jobb och tala om vad vi behöver göra för att driva verksamheten och för att kunna förse våra kollektiv med det som de har rätt till.
– Den stora delen är inom vatten och avlopp och vi, som alla andra kommuner i det här landet, står inför samma dilemma – att de gamla ledningarna börjar bli dåliga och behöver bytas ut plus att det kommer nya miljökrav.
– Det finns jättemycket utmaningar och det här är någonting man diskuterar på högre nivå i landet. Många pratar om att det krävs någon typ av statligt stöd. Jag vet inte om det är vägen ut, men så att vi slipper låna upp alla de här pengarna, säger Christian Wiström och ser en annan möjlig väg ut.
– Jag är väldigt fokuserad på att samverka mer. Dels med Mörbylånga, dels inom regionen och framförallt inom VA. Så det har jag lagt rätt mycket tid på och kraft att försöka åstadkomma, att samverka mer för att hitta lösningar och inte behöva investera så mycket.
Samarbete över kommungränser skulle också kunna lösa kommande investeringsbehov i vatten- och reningsverk samt för att få VA till expansionsområden, som exempelvis Stora Rör.
– Idag finns samarbeten med vattenledning. Varför skulle det inte kunna finnas en ledning som till exempel reglerar spillvatten också?!
Att finansiera med egna medel är omöjligt?
– Ja, det är väl omöjligt, 1,5 miljard finns ju inte.
Mer om koncernen Borgholm Energi
Borgholm Energi AB och Borgholm Energi Elnät AB arbetar inom fem affärsområden: elnät, fjärrvärme, vatten och avlopp, återvinning och avfall samt fastigheter.
Har cirka 13 000 privat- och företagskunder.
Koncernens nettoomsättning uppgick till 184,8 miljoner kronor 2023-12 -31.
2023 investerade koncernen för 112,6 miljoner. Låneskulden steg från 451,2 miljoner till 511,2 miljoner.
2023 fanns 56 personer på lönelistan.
(Källa: Borgholm Energi)
I paketet ”Utmaningar” ingår även fjärrvärmeverksamheten, år 2030 får flispannan på Osten inte släppa ut det den släpper ut i dag.
– Vi får högre krav på oss att rena rökgaserna och det kräver stora investeringar.
I den diskussionen finns i nuläget två alternativ, bygga nytt (dyrt) eller uppgradera dagens anläggning (betydligt billigare).
– Om det handlar om 20 miljoner att uppgradera den befintliga anläggningen så handlar det om 200 miljoner att bygga en ny, om det överhuvudtaget är möjligt.
Mörbylånga sålde sin fjärrvärme. Aktuellt att göra likadant?
– Vi har tittat på det också, på den möjligheten. Sedan får vi se, det finns inga beslut. Men vi tittar på alla möjligheter inför framtiden. Det måste vi ju göra.
Sälja elnätet?
– Nej, den fungerar bra och vi tror ju på den inför framtiden, att den kan fungera. Men det finns utmaningar där också i och med mer och mer solpaneler och batterilagring och det ställer stora krav på elnätet.
Och ni och kunderna står inför en stor förändring på avfallssidan.
– Ja, just nu pågår ett stort projekt där vi planerar inför bytet av insamlingssystem för avfall. Från och med hösten 2025 kommer vi att införa förpackningsinsamling fastighetsnära, vilket innebär att vi kommer hämta allt från mat- och restavfall till pappers-, plast- och metallförpackningar, glas och tidningar i sopkärlet direkt hemma hos våra kunder. I samband med det kommer vi också att ta över avfallsinsamlingen och tillhörande kundservice i egen regi.
Flera stora utmaningar, men ett i grunden välmående företag du är vd för?
– Ja, absolut.
Är det kul att jobba?
– Ja, det är riktigt roligt faktiskt. Jag har ändå jobbat med olika saker på olika platser. Och det här är riktigt kul.
Och ett drastiskt skifte i din yrkeskarriär?
– Ja, verkligen. Och förmånen är väl att jag kanske kan komma med lite andra infallsvinklar. Och lite annan syn på saker och ting.
– Sedan sitter experterna i ledningsgruppen och i organisationen. Jag ska vara ledaren och se till att de kan göra sitt jobb och att våra kunder och ägare blir nöjda. Det är uppdraget.
Ser du vd-jobbet som något du vill behålla ett bra tag framöver?
– Ja, om jag har förtroendet. Absolut. Och vi har ju flyttat hit för att stanna.
”Det är riktigt roligt faktiskt. Jag har ändå jobbat med olika saker på olika platser. Och det här är riktigt kul.”Christian Wiström