Stjärnbartendern släpper boken ”Vilda Drinkar” – tipsar om kroppkaksdrink
Kalmarbördiga Bella Porcile är uppväxt inom restaurangbranschen och har jobbat i barer i större delen av hennes liv. Hon har gjort sig känd för sin kreativitet och originalitet vilket har lockat många följare till hennes Instagramkonto @mixedbybella.
I somras var hon barchef på Hotell Borgholm.
– Det var många nyfikna och folk från förr som jag träffade och det var superkul. Det var många som drack drinkar och tyckte om min drinkmeny, säger Bella Porcile.
Nu är hon aktuell med sin första bok som heter ”Vilda drinkar” där läsaren blir guidad genom naturens skafferi och får lära sig att göra drinkar av växter och örter från naturen. Hennes pappa Ernesto Porcile har haft del i det stora naturintresset.
– Ernesto är från bergen i norra Italien och jag fick ofta följa med ut i skogen där han gärna visade allt man kunde äta i naturen. Min morfar har också varit betydelsefull, han var sockerbagare och konditor men kryddade gärna eget brännvin och råvarorna plockade han i skogen.
– Jag är ganska högkänslig och eftersom bartenderyrket är ganska stressigt med mycket folk och intryck är det för mig viktigt att komma ut i naturen emellanåt och få andas.
Eftersom hon gillar smaker och mat har det blivit naturligt att använda råvaror som finns i naturen till hennes drinkar.
– Att låta naturens smaker träda fram i en drink handlar för mig mycket om att låta själva platsen tala, att fånga en specifik miljö.
– Ofta händer det också att de vilda smakerna väcker liv i slumrande minnen. Att smaken av harsyra, syren enbär eller något annat vi känner från barndomen får dessa att återuppstå i drinken.
Har du någon favoritråvara?
– Jag älskar omogna tallkottar och gör en härlig sockerlag på dem. I somras hade jag en drink som heter ”kott å gott å de då va” som många uppskattade.
– Sedan har jag en lavendel- och viol-margarita som jag tycker mycket om. Jag har tillbringat mycket tid i Mexiko och älskar tequila och mezcal.
Kan du tipsa om någon typisk öländsk drink?
– Jag gjorde en kroppkaksdrink med vodka gjord på potatis som jag infuserade med brynt smör och lingon. Drinken innehöll också lingonsirap, lättvispad grädde, kryddpeppar och spritade lingon som garnerades med en kroppkaksslice.
– Den var rolig att göra och jag försöker göra lite roligare drinkar som speglar platsen där jag befinner mig. Exempelvis gjorde jag en surgrogg som serverades i en surströmmingsburk när jag jobbade på Ulvön.
Framöver väntar mycket arbete i samband med lanseringen av nya boken men till skördefesten kommer hon tillbaka till Hotell Borgholm för ett gästspel.
– Det ser jag fram emot, det kommer att bli roligt.
Fläder Fläder
Fläderbärssyurup:
Koka upp lika delar bär och vatten och låt det småputtra cirka trettio minuter. Sila sen av juicen och pressa lätt på bären för att få med mycket smak. Låt svalna. Värm sen på igen med lika mycket delar socker som vätska tills sockret löst upp sig. Dra av från plattan. Låt svalna igen och häll därefter upp på väl rengjorda glasflaskor. Vill du kan du utöver fläderbären addera extra smaksättning, såsom nejlika, färsk ingefära, stjärnanis eller varför inte kanel. Håller cirka två månader i kyl.
Tips! Värm upp en del av juicen med en bra honung istället för socker. Då har du en dunderkur mot förkylning som räcker hela hösten och vintern.
Fläder Fläder:
30 ml Dry Gin
30 ml Fläderlikör
20 ml Fläderbärssyrup
30 ml färskpressad citronjuice
Mät upp alla ingredienser i en shaker. Fyll upp med is och skaka hårt i cirka tio sekunder. Dubbelsila upp över stor isbit i rocksglas. Dekorera med ringblomma eller annan ätbar blomma.