Så ska man rädda samhället från översvämning: ”Säkra befolkningens liv”
Under de kommande hundra åren kan medelvattennivån i Färjestaden stiga från 13 centimeter till 106 centimeter enligt SMHI:s prognos.
– Utredningar visar att områden ända upp till Coop kan bli satt under vatten, säger Ann Willsund, kommundirektör och berättar att de sökt om bidrag på 55 miljoner kronor hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
”För att säkra såväl befolkningens liv och hälsa som byggnader och övrig infrastruktur, mot de vattennivåhöjningar som beräknas att ske inom de närmaste hundra åren, planeras för ett kustskydd bestående av vallar i kombination med dagvattenpumpar och skyfallsmagasin”, skriver Mörbylånga kommun i sin ansökan.
– Det är med påslag av stark vind från viss riktning och strömmar i sundet som ska sammanfalla för att de högsta nivåerna ska nås. Det är således flera parametrar som påverkar vilket också innebär att det är vid få tillfällen det kan förväntas hända, men är likväl dimensionerande för utformningen av kustskyddet, säger Fredrik Meurling, planchef i Mörbylånga kommun.
Då Färjestaden befinner sig endast någon meter över havsnivån på många ställen finns det områden som redan idag riskerar att bli översvämmade.
– Det handlar om dämmet upp till Brovägen samt i princip hela Granudden, Talludden och västra delarna av hamnen. I takt med att havsnivåhöjningarna pågår och stiger ökar också riskområdet för översvämningarna när orsakerna sammanfaller.
2050 är Brovägen och Runsbäcksvägen mellan norra rondellen vid dämmet och Järnvägsgatan riskutsatt. Vidare är hamnen i övrigt, resterande delar av Talludden och Beijersområdet riskutsatt.
– 2125 bedöms en översvämning kunna nå upp till Telegatan och Coop för de centrala delarna. Det betyder således inte att all bebyggelse längs Telegatan per automatik är riskutsatt och inte heller bebyggelse väster om Telegatan. Vattnet följer lågpunkter och sträcker sig därmed oregelbundet österut.
Hur kommer skyddsvallarna att se ut?
– De kommer i stora delar vara jord och gräsbeklädd med en gångväg på toppen. I hamnområdet kommer den att vara trappformad som på bilden eller annan utformning beroende på behovet på enskilda platser. Utrymmet och förutsättningarna får styra, Fredrik Meurling.
Byggprocessen kan inte starta förrän detaljplanen för Färjestaden har vunnit laga kraft.
– Utöver det behöver vi tillstånd för arbeten i mark och vatten. Både detaljplane- och tillståndsprocessen kan föra med sig oväntade tidsförskjutningar. Men om vi har medgång så börjar vi 2024 och färdigställer 2026.
Enligt Mörbylånga kommun beräknas det kosta 92 miljoner kronor att skydda samhället från översvämning, men på grund av den långa tidshorisonten väljer kommunen att genomföra åtgärden i två etapper.
Varför väljer ni att bygga i två etapper?
– Eftersom havsnivåhöjningarna sker relativt långsamt så har vi inte sett något skäl till att bygga hela kustskyddet på en gång. Det är trots allt ett ingrepp i landskapsbilden och en kostnadspost. Den första etappen ska byggas för att klara ändamålet fram till 2075. Inför att den andra etappen ska byggas har man möjlighet att göra nya prognoser och se till att nästa etapp blir tillräcklig grundat på det, säger Fredrik Meurling.