Så löser Solliden sin bevattning: ”Avsaltningsanläggning eller liknande”
Värmen med tillhörande torka göder negativa effekter över hela Öland med förstörda betesmarker, uttorkade odlingar, lågt grundvatten och gräsbränder som påföljd.
Tre stycken större dammar har sedan över 30 år tillbaka försett den blomstrande slottsparken vid Solliden med vatten under sommarsäsongen. Under höst och vintern samlas regnvattnet in som sedan ska räcka hela sommaren.
De senaste åren har dock varit prövande även för Solliden när det kommer till vattenbristen. Vattnet räcker inte riktigt till och man har börjat ransonera och prioritera vart vattnet behövs som mest.
– Vi blir ju drabbade precis som alla andra, och med en brun park har vi ingen produkt alls. Vi kan inte heller direkt ta av dricksvattnet på ön, det är såklart inget alternativ, säger Pernilla Klintberg på Solliden.
– Eftersom det är så oerhört torrt just nu börjar vi titta på andra lösningar. Vi vet inte vad det skulle kunna vara i dagsläget men vi funderar på om vi behöver någon mindre avsaltningsanläggning eller liknande. Det är ingenting som är bestämt än men vi tittar på vad det finns för andra möjligheter. Vi är tvungna till det, eftersom det bara blir torrare och torrare, fortsätter hon.
Då vattnet inte helt räcker till får man prioritera vart vattnet behövs mest, och tumma på vissa områden.
– Vi har ett väldigt stort privat område där besökarna inte får komma in. Då börjar man med att prioritera bort det området först, säger Pernilla.
– Vilda blommor som klarar sig på oerhört lite vatten behöver man inte vattna. Medan exempelvis våra rosenträdgårdar, de behöver givetvis mycket vatten för annars överlever de inte, fortsätter hon.
Utöver den sparsamma bevattningen har man sedan extremtorkan 2018 anpassat parken för att vara lite mer torktålig på vissa håll vid nyplantering. Detta genom att plantera vissa blommor som ska klara av ett torrare klimat, och som inte behöver lika mycket vatten.
”Än så länge har vi situationen under kontroll”Pernilla Klintberg
Likt lantbrukarnas betesmarker har slottsparken efter flertalet varma och torra somrar tagit stor skada, och har inte riktigt lyckats återhämta sig.
– Det finns ganska mycket fruktträd inne på det privata området som vi ser har tagit skada sedan 2018. Frukten faller tidigt för att det är för torrt, säger Pernilla
Hur ser läget med vattnet ut i år?
– Än så länge har vi situationen under kontroll. Men det är torrt, det är det.