Annons

Polisen förvånad av kritiken: ”Det gör vi inte för att skrämmas”

Polisen har fått rejäl kritik för sitt agerande på Öland Roots.
– Jag kan inte säga att jag sett supermånga ärenden där man haft barn i tälten och vi har gjort husrannsakan, säger lokalpolisområdeschefen.
Sandbergen • Publicerad 29 juli 2024
Polisen bemöter den kritik de fått från arrangörer och besökare på Öland Roots.
Polisen bemöter den kritik de fått från arrangörer och besökare på Öland Roots.Foto: Natalia Johansson

Förra veckan skickade arrangörerna för Öland Roots ut ett mejl till årets festivalbesökare. Enligt mejlet har de fått in många klagomål på polisens agerande under festivalen och vill nu samla in besökares historier för att få sig en bild och senare vidta åtgärder.

Karl Ljungqvist är tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kalmar och berättar att polisen inte nåddes av kritiken under festivalens gång.

Annons

– Den kritik som nu framförs är betydligt mer omfattande än det vi fick till oss där nere. På så sätt blir jag väl lite förvånad av den kritiken, säger han.

Polisen är inte av uppfattningen att något i deras arbetssätt var annorlunda i år.

– Vi har inte jobbat på något annat sätt i år än tidigare. Vi var en något mindre resurs i år då vi inte hade några aspiranter och vi upplever inte att våra resurser var för stora.

Enligt polisen gick festivalen lugnt till när det gäller våldsbrott.

– Det gör den nästan alltid. Det är väldigt sällan vi har den typen av problem på Öland Roots, säger Karl Ljungqvist.

Han förklarar vidare att polisen inte är där för att de tror att folk ska slåss utan för att de vet att det är en återkommande narkotikaproblematik på festivalen. Paul Eberhardsson, ordförande för Öland Roots, har tidigare sagt till Ölandsbladet att han inte förnekar detta, men att det också är så det ser ut i samhället.

Karl Ljungqvist håller med om att det är ett problem i samhället i stort. Men att narkotikabrotten på festivalen är många beror enligt honom inte på att polisen har högre närvaro där än på andra ställen.

– Vi har inget annat evenemang inom vårt lokalpolisområde där frekvensen av narkotikabrott är så stort. Då gör vi ändå insatser i krogmiljö och olika stadsdelar, men vi når aldrig den nivå som på festivalen, säger han.

Något som enligt Karl Ljungqvist också är bra att ha i åtanke är att det finns två huvudsyften när det kommer till arbetet mot narkotikan i stort. All narkotika är viktigt bränsle i gängkriminaliteten. Detta gör det viktigt att polisen fortsätter. Men det handlar också om att enstaka individer ska få chansen att få hjälp.

”Vi har inget annat evenemang inom vårt lokalpolisområde där frekvensen av narkotikabrott är så stort. Då gör vi ändå insatser i krogmiljö och olika stadsdelar, men vi når aldrig den nivå som på festivalen.”
Karl Ljungqvist, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kalmar

En stor del av den kritik polisen fått från arrangörer och besökare handlar om sättet de söker efter narkotikan på. Polisen ska, enligt uppgifter, ha stormat in i tält på natten och misstänkliggjort folk utan anledning.

Annons

– Misstänker vi att man har narkotika i sitt tält så kommer vi gå in i tältet. Vi gör det inte för att skrämma folk och vi går ju inte in i tält utan att vi har fattat beslut om en husrannsakan, säger Karl Ljungqvist.

– De allra flesta husrannsakningar och kroppsbesiktningar ledde till beslag.

Flera historier och klagomål handlar om barn som blivit rädda och oroliga av polisens närvaro.

– Jag kan inte säga att jag sett supermånga ärenden där man haft barn i tälten och vi har gjort husrannsakan. Men det är klart att finns det barn och ungdomar på festivalen kommer de träffa på polisen, säger Karl Ljungqvist.

Lokalpolisområdeschefen vill betona att samarbetet med arrangör och ordningsvakter har varit bra.

– Vi kommer att fortsätta samverka med dem så länge de vill samverka med oss.

Han fortsätter:

– Jag tycker att vi välkomnar all kritisk granskning av det vi gör och vi vill bli bättre i våra metoder så feedback är jätteviktigt. Men bara för att man kommer med kritik betyder inte det att vi kommer ändra arbetssätt helt.

Att det kanske blir en anmälan till justitieombudsmannen ser han positivt på.

– Vi vill upplevas som legitima, så jag tycker det är jättebra att JO får titta på det i så fall.

Nellie SlöjdareSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons