Öländska ostar prisas i världens största osttävling
Förra veckan anordnades den årliga tävlingen World Cheese Awards i Portugal där 4 768 ostar från 47 länder deltog. Det är världens största osttävling och för andra året i rad fick Ölands Köksmejeri en plats på prispallen, då kittosten ”Röd Alvar” och hårdosten ”Solvända” fick omdömet brons.
– Det känns jätteroligt. Vi skickade in två ostar till tävlingen och båda får pris. Det är bra utdelning, säger Christer Delding som driver mejeriet tillsammans med sin fru Eva Nina Hammarskjöld.
Förra året fick Solvända guld i samma tävling.
– Jag är nöjd med brons. Konkurrensen är hård och det spelar roll vilka som är med i juryn, sedan är det här ett hantverk och alla ostar är inte likadana.
Tävlingen har anordnats i över 30 år och bedömningen görs av en domarpanel som består av ett 40-tal personer från hela världen. De jobbar med ost på olika sätt, de är exempelvis producenter, återförsäljare, journalister, kockar, influencers och tekniska experter.
De bedömer i grupper om tre personer och ger poäng till varje ost. Tillräckligt många poäng kan ge guld, silver och brons. Varje grupp nominerar sedan en ost som tävlar med andra speciellt utvalda ostar om att få utnämningen super guld.
– All uppmärksamhet är bra och det ökar intresset för våra ostar och hantverket. Det är är ett kvitto på att det vi gör är bra. Det är också roligt att se hur man står sig jämfört med andra ostproducenter från andra länder.
Ölands Köksmejeri kommer inom kort att lansera den nya osten Alby Alvar. Det blir både hårdost och färskost, temat är smak av Öland.
– Det är Ölands terroir. Alla ingredienser i osten ska komma en kilometer från mejeriet. Mjölken är härifrån. Vi har varit ute på alvaret och samlat in örter som ölandstok, cikoria, ölandssolvända och vildros. Sedan har vi utvunnit mjölksyra ur detta och använt i ystningen, det är den som ger osten sin smak.