Annons

Öländska ostar prisas i världens största osttävling

Över 4 000 ostar från 47 länder deltog och två öländska ostar utmärkte sig.
Alby • 18 november 2024 15:07
Christer Delding driver Ölands köksmejeri tillsammans med sin fru Eva Nina Hammarskjöld och är mycket nöjd med årets tävling.
Christer Delding driver Ölands köksmejeri tillsammans med sin fru Eva Nina Hammarskjöld och är mycket nöjd med årets tävling.Foto: Alexander Jensen

Förra veckan anordnades den årliga tävlingen World Cheese Awards i Portugal där 4 768 ostar från 47 länder deltog. Det är världens största osttävling och för andra året i rad fick Ölands Köksmejeri en plats på prispallen, då kittosten ”Röd Alvar” och hårdosten ”Solvända” fick omdömet brons.

– Det känns jätteroligt. Vi skickade in två ostar till tävlingen och båda får pris. Det är bra utdelning, säger Christer Delding som driver mejeriet tillsammans med sin fru Eva Nina Hammarskjöld.

Annons

Förra året fick Solvända guld i samma tävling.

– Jag är nöjd med brons. Konkurrensen är hård och det spelar roll vilka som är med i juryn, sedan är det här ett hantverk och alla ostar är inte likadana.

Tävlingen har anordnats i över 30 år och bedömningen görs av en domarpanel som består av ett 40-tal personer från hela världen. De jobbar med ost på olika sätt, de är exempelvis producenter, återförsäljare, journalister, kockar, influencers och tekniska experter.

De bedömer i grupper om tre personer och ger poäng till varje ost. Tillräckligt många poäng kan ge guld, silver och brons. Varje grupp nominerar sedan en ost som tävlar med andra speciellt utvalda ostar om att få utnämningen super guld.

– All uppmärksamhet är bra och det ökar intresset för våra ostar och hantverket. Det är är ett kvitto på att det vi gör är bra. Det är också roligt att se hur man står sig jämfört med andra ostproducenter från andra länder.

Ölands Köksmejeri kommer inom kort att lansera den nya osten Alby Alvar. Det blir både hårdost och färskost, temat är smak av Öland.

– Det är Ölands terroir. Alla ingredienser i osten ska komma en kilometer från mejeriet. Mjölken är härifrån. Vi har varit ute på alvaret och samlat in örter som ölandstok, cikoria, ölandssolvända och vildros. Sedan har vi utvunnit mjölksyra ur detta och använt i ystningen, det är den som ger osten sin smak.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons