Nya hårda reglerna för skolbussar: ”Det blir väldigt kostsamt för barnfamiljer”
– Jag blir ledsen och frustrerad, har väldigt svårt att förstå varför de gör såhär, säger Cecilia ”Cilla” Karlsson Olsson.
– Skiter det sig i ladugården är det inte lätt att hinna hämta i tid på fritids, och då är bussen hem guld värd. Samtidigt vet jag att många barnfamiljer i kommunen har det ännu värre och inte får ihop det ekonomiskt.
Cillas barn, som går i förskoleklass och andra klass på Skansenskolan, beviljades busskort när terminen startade. De har tolv kilometer till skolan från Lunda, Kastlösa, så det är ingen tvekan om att de uppfyller kraven för skolskjuts – som de haft tidigare år.
– Men efter en vecka drog de in busskorten. Eftersom mina barn är på fritids före eller efter skolan, så har de en resa om dagen.
Det innebär att den dagen som Cilla är ledig i veckan och barnen ska hem direkt efter skolan får barnen inte åka skolskjuts hem eftersom de redan åkt på morgonen.
– Då får jag köra och hämta, för att sedan ligga bakom skolbussen på väg hem. Det tar ungefär en timme att hämta från Kastlösa med barn på Skansenskolan. Istället för tio minuter vid väg 136.
– På det sättet bryter ju kommunen mot lagen, barn har rätt till skolskjuts. Vi uppfyller alla kraven som finns.
Hur är det med plats på bussen?
– Det är gott om plats på bussen men KLT säger att det är såhär Mörbylånga valt att göra upphandlingen. Var är kommunens miljötänk? Massor av bilar som plötsligt kör i onödan till skolorna.
Cilla är en av flera föräldrar som på sociala medier skrivit under #skolskjutsupproret.
– Det är förstås jättemånga som drabbas, nu har vi bestämt oss för att säga ifrån.
Trots att inte fritids nyttjas varje dag betalar hon fulltaxa, men för att få hem barnen utan att köra skulle hon även behöva ett busskort. Det blir drygt 1 000 kronor per barn och månad.
– Varför ska man spara in pengar just på barnens säkerhet? Det går inte att säga att man vill att barnfamiljer ska bo eller till och med flytta till landsbygden när man gör såhär. Alla kan inte gå hem från skolan som i Färjestaden.
Går barn på fritids före eller efter skoldagen beviljas flexkort, det innefattar uppemot 186 resor med buss på ett läsår. Men hur flexibla dessa resor är framstår som något oklart.
– De har inte gjort det lätt för oss barnföräldrar. Det finns ingen flexibilitet överhuvudtaget och det blir väldigt kostsamt för barnfamiljer. Helst ska du bara jobba halvtid tydligen.
Hon konstaterar att informationen hela vägen kommit sent eller inte alls. De har sökt svar och lösningar från kommunen.
– Men det är som en ping-pongboll som bara kommer tillbaka utan att vi får raka svar varför man gör såhär, konstaterar Cilla.
Skolskjuts Mörbylånga kommun
– Om barnet bor tillräckligt långt ifrån skolan och inte går på fritids så har det rätt till skolskjuts och får ett avgiftsfritt busskort.
– Ett barn med beviljad skolskjuts som även går på fritids före eller efter skoldagen får inget avgiftsfritt busskort utan får istället ett flexkort. Flexkortet är laddat med ett begränsat antal resor, och ska räcka för en resa per skoldag hela läsåret.
– Ett barn som går på fritids både före och efter skoldagen har inte rätt till skolskjuts över huvud taget.
– Det är vårdnadshavarens ansvar att lämna och hämta sitt barn på fritids.