Annons

Ny väg förbi kyrkbyn – ”beslut får inte dröja för länge”

Fyra alternativa vägar förbi Mörbylånga kyrkby har blivit till ett huvudalternativ. Dialogen med markägarna fortsätter.
Mörbylånga • Publicerad 22 februari 2021
Huvudalternativet för ny väg som kommunen arbetar med är att dra den utmed skiftesvägen öster om kyrkbyn istället för att lägga den helt nära bebyggelsen.
Huvudalternativet för ny väg som kommunen arbetar med är att dra den utmed skiftesvägen öster om kyrkbyn istället för att lägga den helt nära bebyggelsen.Foto: Mörbylånga kommun

När det inte längre blev tillåtet att köra alla transporter från och till Guldfågeln genom Mörbylånga kyrkby togs beslutet att minska antalet på något sätt. Lösningen blev att låta ingående transporter gå via Köpmangatan/Trollhättevägen och utgående transporter som tidigare genom kyrkbyn. Det är en temporär lösning under ett par år framöver.

I slutet av förra året togs beslut om att Mörbylånga kommun skall göra en ny väg som är långsiktigt fungerande. Samhällsbyggnadsnämnden har ärendet på sitt bord och kommer inom kort att behöva fatta beslut om hur man skall gå vidare.

Annons

– Ett konkret förslag att ta ställning till i nämnden får inte dröja för länge, vi behöver komma vidare i processen så fort som möjligt, säger Per-Olof Johansson (S) som är ordförande i nämnden.

När den senaste utredningen om möjliga vägar gjordes av Sweco 2018 presenterades fyra olika alternativ. Därav blev intet och idag har det krympt till ett huvudalternativ, där en av avvägningarna är att vägen skall ta så lite jordbruksmark som möjligt i anspråk.

” Det är alltid kontroversiellt när man bygger en ny väg.”
Daniel Jonsson, samhällsbyggnadschef Mörbylånga kommun

– Vi har kommit fram till att vi vill arbeta vidare med en sträckning som inte ligger i direkt anslutning till kyrkbyn och inte heller klyver åkrarna mitt itu utan målsättningen är att placera vägen i den ostliga skiftesgränsen, säger Anita Karlsson, planarkitekt i Mörbylånga kommun.

Hon säger att den exakta utformningen kommer att bestämmas i arbetet med den kommande detaljplanen och i dialog med markägarna.

– Mycket kan ju också hända innan en detaljplan blir antagen.

Att fastställa en detaljplan är en demokratisk process och det är utredningar som ska göras.

– Det är alltid kontroversiellt när man bygger en ny väg. Men det ska bli en bra, långsiktig lösning för alla berörda där hänsyn tas till många olika intressen, har samhällsbyggnadschef Daniel Jonsson tidigare sagt.

Kommunfullmäktige har anslagit 30 miljoner till den nya vägen men parallellt med detta arbetar man för att eventuellt få en samfinansiering med bland andra Region Kalmar län.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons