Annons

Mycket att se och göra på Ölands Museum Himmelsberga

Förutom att gå dit, njuta av de fina miljöerna och ta en fika eller enklare lunch kan besökarna ta del av ett omfattande program av aktiviteter, utställningar och evenemang.
Himmelsberga • Publicerad 23 juni 2024
Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna.
Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna.Foto: Kenth Jönsson

Ölands Museum Himmelsberga är mötesplatsen för öländsk nutid och dåtid, det är en plats som erbjuder något för alla generationer. Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna. I gårdarna finns hus och miljöer från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde till livet på den öländska landsbygden. I hagarna går gutefår och linderödssvin. Framför Karl-Olsgården finns förutom det magnifika vårdträdet, gotlandskaniner och öländska dvärghöns. I odlingar och i trädgårdar växer äldre kulturväxter.

”Byn är ett sätt att komma in i miljöer som annars inte är publika och till exempel kunna se gårdarnas insidor.”
Julius Winberg Sääf, museichef

Byn Himmelsberga är en utpräglad del av det öländska kulturlandskapet och ger idag ett mycket genuint och idylliskt intryck, en oas för stressade nutidsmänniskor. Himmelsberga har sedan 1959 utvecklats med fler gårdar, en vacker utställningshall, galleri, kaffestuga och butik. Museet ägs och drivs av Ölands Hembygdsförbund.

Annons

– Byn är ett sätt att komma in i miljöer som annars inte är publika och till exempel kunna se gårdarnas insidor. Det blir också en möjlighet att uppleva olika tidsepoker. På det sättet kompletterar det också förståelsen av världsarvet på Öland då de aspekterna annars är svåra att komma åt, berättar Julius Winberg Sääf, museichef.

På museets program finns såväl dagliga aktiviteter som visningar och barnverksamhet, samt återkommande kulturevenemang, utställningar och Ölands barnkulturfestival.

Under sommaren från midsommardagen till 11:e augusti hälsas alla barn extra välkomna till museets Malmbebyggelse. Här kan man i sällskap med museets personal och medföljande vuxna, prova på enkla hantverk som tovning av ull och potatistryck, hoppa i hö på logen, mjölka ko och rida käpphäst.

Loranga, Loranga! är en utställning formgiven och byggd av Tor Svae. Lekutställningen ses i miljöerna från Barbro Lindgrens böcker om Loranga, Masarin & Dartanjang – komplett med korvkiosk, giraff, fängelse, en lada full av tigrar samt Lorangas tehuva och invigdes 2023. Loranga-utställningen har nu kompletterats och det digitala äventyret ”Bullpatrullen” tar besökarna med runt museet på ett äventyr via en app på mobilen.

– Bullpatrullen hoppas vi ska bli ett fint komplement där man tas med på en rolig berättelse runtom på övriga museet. Det blir en fin länk mellan den nya utställningen och övriga museiparken och förhoppningsvis är det uppskattat av besökare. Medel till att utveckla appen och spela in röster med mera fick vi ifrån Kulturrådet, utvecklar Julius kring detta.

I utställningshallarna kan man under sommaren uppleva ett antal olika utställningar, bland annat ”Öländska klassiker” som är framtagen i samverkan med Ekströmsällskapet och visar verk av ett antal välbekanta öländska konstnärer.

De historiska gårdarna har öppet hus och här ses även öppna trädgårdar och odlingar. Varje dag under högsäsong är det djurvisning och visning av museet. Hela programmet med vad som händer varje dag ses på Ölands Museum Himmelsbergas hemsida.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons