Ministern på Ölandsbesök för att prata hemtjänstturism - 100 extra på sommaren
Efter Ölandsbladets artikel om hemtjänstturismen i Borgholms kommun för en månad sedan bjöd Borgholms socialchef Anna Hasselbom Trofast in äldre och socialförsäkringsminister Anna Tenje för att diskutera frågan.
När Tenje var på besök träffade hon de båda Ölandskommunernas socialchefer Anna Hasselbom Trofast (Borgholm) och Anki Ståhl (Mörbylånga) för att diskutera frågan. Både Mörbylånga och Borgholm har betydligt fler hemtjänsttagare på sommaren, Borgholm hade hela 82 extra 2023 och Mörbylånga 16.
– Under året har sommarkommunerna en stor utmaning i att hitta personer som vill jobba inom äldreomsorgen.
– I och med att det är biståndsbedömningen i hemkommunen som gäller så blir det ibland inte helt enkelt då biståndsbehovet kan vara olika i hemmet och sommarbostaden, säger Tenje.
Problematiken är dels ekonomin, dels att kommunen enligt lag måste måste ordna hemtjänst åt sommarölänningen inom en vecka.
– Man kan meddela bara en vecka innan att nu kommer jag. Och då är Borgholms eller Mörbylånga kommun skyldigt att se till att ge den hjälp och det stöd man har rätt till. Och det kan bli så att man inte ens får full täckning för ordinarie taxa, säger Tenje.
Mörbylånga kommuns Anki Ståhl menar att tiden är det stora problemet.
– Det som är viktigt är den här korta tiden. Man kan ju få ett sånt här beslut mitt i sommaren och vi hittar ju inte mer personal mitt i sommaren. Jag är full av beundrat över Borgholm som klarar av 82 extra. Vi har fullt upp med 15-16.
– Det här handlar främst om rekrytering, vi hittar inte personal. Pengarna kommer i andra hand, vi vet om att vi inte får full ersättning. Sen är det så långa avstånd och vi får inget betalt för körtiden. Sommarstugorna ligger inte på rad i centrala Färjestaden.
”Så det kanske finns något mellan en vecka och tre månader för det skulle vara till hjälp om vi har längre tid på oss.”Anki Ståhl
Ståhl önskar att något kan göras åt kravet på att ordna hemtjänst inom en vecka.
– De som har LSS-insatser har också möjlighet att få komma till vår kommun och ta med de insatserna. Men då är framförhållningen tre månader. Så det kanske finns något mellan en vecka och tre månader för det skulle vara till hjälp om vi har längre tid på oss.
Anna Tenje har pratat med flera olika kommunen med samma problematiken och hoppas kunna få till förändring.
– Jag har den senaste tiden försökt ringa in problematiken. Jag har haft samtal med SKR och kommunerna. Det har varit diskussioner kring avgiftsmodellen men också om tips och idéer om hur man kan säkra sin sommarbemanning och man jobbar för att vara förberedd inför sommaren.
– SKR ska göra en kartläggning för att se hur omfattande problematiken är runt i Sverige. Vi på departementet ska titta närmare på avgiftsmodellen.