Annons

Mattias Carlsson om rånet: ”Det har satt större spår den här gången”

När Ica Nära Klinta i Köpingsvik nyss hade stängt i onsdags kväll utsattes butiken och dess personal för ett väpnat rån. Mattias Carlsson som äger butiken är, som han själv säger, ”rätt van vid inbrott”, både i sina andra butiker och i sin fars butik.
Köpingsvik • Publicerad 27 juli 2018
Mattias Carlsson, ägare till Ica Nära Klinta i Köpingsvik, har varit med om att det gjorts inbrott förr men onsdagskvällens rån har satt djupare spår.
Mattias Carlsson, ägare till Ica Nära Klinta i Köpingsvik, har varit med om att det gjorts inbrott förr men onsdagskvällens rån har satt djupare spår.Foto: Mikael Almasi

– Man blir väldigt arg men jag försöker stänga av för om jag kan låta bli att låta mig påverkas av det så låter jag åtminstone inte rånarna förstöra mer för mig, säger han.

Samtidigt tycker han ändå att den här händelsen, med ett väpnat rån, är exceptionell och har satt större spår i honom än de inbrott han tidigare varit med om.

Annons

– Inbrott är vanligt på Öland men rån är inte så vanligt, det här kommer nog alltid att sitta i bakhuvudet, säger Mattias.

Och när det, som i det här fallet, främst drabbar hans personal känns det inte alls bra och han tänker mycket på hur de mår, vad de tänker och hur det är för dem.

– Det tar på en när andra människor far illa, de har ju inte skadats fysiskt men psykiskt, säger han.

Den personalstyrka som var på plats när rånet skedde får hjälp och stöd av Mattias och sina arbetskamrater samt av Icas kriscentrum. Under torsdagen höll Mattias först ett personalmöte där alla samlades i hans hem för att prata igenom det som hänt. Därefter åkte alla tillsammans till affären.

– Alla kramade om varandra och stöttade varandra, säger Mattias.

Icas kriscentrum har pratat med alla de inblandade och de har kontinuerlig kontakt, de som behöver stöd kan prata hur mycket de vill med psykologerna vid kriscentrum. Mattias tycker att det är bra att ha med proffs att göra.

– De är ju jättebra på att förklara varför man reagerar på olika sätt och hur man kan reagera.

I personalgruppen är det god och omtänksam sammanhållning och de stöttar varandra så mycket de kan i det som har hänt. De pratar mycket med varandra och ställer upp på varandra.

– Just nu känns arbetsplatsen lite otryggare än innan, vi försöker vara lite fler på schemat nu så att vi kan stötta varandra mer, vi gör allt vad vi kan för att alla ska må bra och hoppas att känslan av trygghet återvänder, säger Mattias.

Han har gjort vissa förändringar efter rånet. Bland annat tog han på torsdagsmorgonen beslutet att fortsättningsvis bara ha öppet till klockan åtta på kvällarna. Då är det fortfarande ljust och mycket folk i rörelse så det känns bättre, tycker han, och även om det kostar lite så värderar han ökad trygghetskänsla betydligt högre.

Annons

De kommer också att vara fler på plats vid stängningsdags.

– Jag tyckte vi var många redan innan men vi stärker nu upp ännu mer vid stängningstid, säger han.

Och trots att Mattias tycker att de också hade bra säkerhetsrutiner sedan tidigare så har han även gjort en del andra förbättringar i säkerheten.

– Samhället är ju otroligt otryggt idag, säger han och tillägger att handlarna idag ska vara både bank och de som ser till att skydda sin verksamhet, han är kritisk till såväl Polisen som bankerna.

– Jag tycker att bankerna med sin säkerhetsrutin och att de stänger klockan tre, lägger över all kontanthantering på handeln, tillägger han.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons