LISTA: Här är åtta nya matställen på Öland
Från Bermuda till Mormors Bistro – värdskapet och maten lika viktiga
Paret Anders Vendell och Mikaela Burman Vendel har drivit eller jobbat på några av Sveriges mest välrenommerade krogar. I sommar driver de Mormors Bistro i Stora Rör där de kommer ha en varierad meny där de lagar mat som de själva tycker om. Den röda tråden blir Frankrike och Medelhavet.
Öppnar ny krog med Öland i fokus – ”Vill göra något som sticker ut”
I maj öppnade Karl Thomas och Jem Dalkvist nya restaurangen Birk Mat & Sällskap i Gamla Televerket Vin & Bistros gamla lokal i Borgholm. Här kommer björken och den öländska naturen att vara temat i allt från inredning och till maten. Samtidigt som det bjuds på japanska influenser.
Krögarparet om planerna för Robinson – ”Det ska inte vara så märkvärdigt”
Anrika Robinson Crusoe i Borgholm har varit på dekis länge men nu tar paret Dzenan och Mirela Vrana över verksamheten. De driver sedan tidigare krogarna Veranda och Meza i Borgholm. Robinson byter namn till Flottan och de vill skapa en loungebar där de vill pumpa in så mycket sommar som möjligt.
Gjorde succé med creperiet – nu satsas på vällagad och okomplicerad
Krögarparet Charlotte och Daniel Norring har skapat en miljö i restaurangen Norrings i Borgholm där gästerna ska kunna känna sig som hemma. På menyn har de valt att rikta in sig på mellanrätter, mackor och rotisseri. De serverar god, vällagad och okomplicerad mat.
Tar succén till Öland: Satsar på irländsk pub
2018 öppnade Niko Saber irländska puben McCools Bar i Kalmar. Den har utvecklats till en av de populärare pubarna i staden. Nu tar han konceptet till Borgholm då han tar över Hamnkontoret. Det blir trubadurer och klassisk pubmat.
Carina öppnar nytt matställe på sydöstra Öland: ”Mat som alla kan äta”
På långfredagen öppnade Carina Järnmark sin foodtruck Runda gummans glada mat vid Naturbutiken i Stenåsa.
– Jag kommer servera god glad mat som är växtbaserad, närodlad och hållbar, säger hon.
110-åriga båthuset blir servering - ”Har tusen idéer för stället”
Carla Edholm och Jonne Runnqvist driver populära Carlas Café men i sommar utökar de genom att även ta över båthuset i Grönhögen där det blir servering.
”Gubben i Matlådan” finns nu även i Ölands Köpstad
Han är känd för sin husmanskost, lagad från grunden. I containern vid brofästet. I höstas utökade Linus Petersson verksamheten och breddade menyn då han tog över restaurangen i Ölands Köpstad.
Mer från Kulinariska Öland: