Lärarkåren känner trötthet efter pandemin: ”fortfarande inte återhämtat sig”
Pandemin slog hårt mot många samhällsbärande verksamheter. Skolan var en av de som tvingades ställa om verksamheten från dag till dag efter nya regeringsdirektiv och nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Likt som för många andra var det en tuff prövning vars konsekvenser på sina håll fortfarande lever kvar.
– Pandemin tog enormt mycket energi, så är det. Det där är någonting som lever kvar och man har fortfarande inte återhämtat sig. Man fick lägga så mycket energi på allt det där istället. Jag tycker verkligen att skolan och förskolan tog ett jätteansvar under pandemin. Vi höll igång verksamheten varenda dag som vi skulle, säger skolchef Mariette Andersson.
Den eviga lärarbristen är en del av problemet, och Mariette ser samarbetet med Linnéuniversitetet som en stor tillgång i kommunen.
– Utbildad personal är alltid något vi jobbar för, i alla kommuner. Det kommer bli en stor lärarbrist framöver, och det gäller både förskolan och vanliga skolan. Vårat samarbete med Linnéuniversitetet är jätte-jätteviktigt, säger hon.
”Pandemin tog enormt mycket energi, så är det”Mariette Andersson
Som plåster på pandemisåren har kommunen avsatt pengar till samtliga enheter för att inrätta trivselåtgärder till lärargrupperna. Bland annat genom utflykter, restaurangbesök och liknande gruppstärkande aktiviteter.
En ekonomisk oro
Samtidigt har flera skolor signalerat en oro inför kommande årets budget. Förhöjda och oberäkneliga kostnadsökningar när det kommer till el, skolskjuts och kost gör att den planerade budgeten riskerar att överskridas.
Skulle så bli fallet så finns det dock en budgeterad reservkassa på 13,1 miljoner för ökade driftskostnader 2023. Skolorna kommer alltså i så fall inte behöva betala de potentiellt ökade utgifterna själva.
– Det är väldigt osäkert hur mycket kostnaderna ökar nästa år så vi valde att göra på detta sättet. Verksamheterna har också ett uppdrag att spara på energi fem procent så vi hoppas att det ska leda till lägre kostnader, säger kommunens ekonomichef Åsa Bejvall.
– Det var en stor oro i början, men sen det här beslutet togs så kan man känna en liten större trygghet kring det hela, säger Mariette Andersson.