Annons

Krögarna avslöjar var de helst äter på Öland – om de inte får välja sin egen restaurang

Det finns många restauranger på Öland men det är inte alltid så lätt att veta vilken man ska välja att besöka. Därför kontaktade Ölandsbladets reporter flera krögare för att få in tips, för vilka har bäst svar på detta än öländskrögarna själva?
Öland • Publicerad 8 mars 2024 • Uppdaterad 1 augusti 2024
Robin Jansson, Ann Olsson, Christoffer Johansson och Åsa ”Felix” Everbrand är några av de som tipsar om favoritrestauranger, förutom sina egna.
Robin Jansson, Ann Olsson, Christoffer Johansson och Åsa ”Felix” Everbrand är några av de som tipsar om favoritrestauranger, förutom sina egna.Foto: Alexander Jensen

”Vilken restaurang går du helst till på Öland, förutom den du jobbar på, när du är ledig?” De allra flesta som kontaktats är ”bjussiga” och delar gärna med sig av sina favoritrestauranger.

En av alla som delar med sig av svar på frågan är Christofer Johansson, vd på Hotell Borgholm. Hans favoritställe sommartid är Lilla hamnkontoret i Borgholm.

Christofer Johansson, vd på Hotell Borgholm besöker gärna Lilla Hamnkontoret i Borgholm sommartid.
Christofer Johansson, vd på Hotell Borgholm besöker gärna Lilla Hamnkontoret i Borgholm sommartid.Foto: Alexander Jensen
Annons

– Smörrebröd där sommartid är favoriten, tillsammans med en snaps och en lager. Åker jag norrut är Elise i Djupvik underbart, både maten och den underbara utsikten.

Till lunch tycker Christofer att creperiet i Borgholm är ett bra val och blir han sugen på barbecue vet han vart han ska gå.

– Då blir det Lundgrens garage. Annars är ju Tack och bock ett mysigt ställe med lite lättare mat på menyn i en liten lokal. Eksgården i Gårdby är också väldigt bra.

Ann Olsson på Himla-Gott i Borgholm går gärna ut och äter på söndagar när hon är ledig.
Ann Olsson på Himla-Gott i Borgholm går gärna ut och äter på söndagar när hon är ledig.Foto: Alexander Jensen

Ann Olsson, ägare av Himla-Gott, Borgholm:

– Eftersom vi har stängt på söndagar så går vi gärna ut och äter då. Det blir oftast på Pappa Blå när dom har öppet. Det är alltid gott, mysigt och jättetrevligt. Nu på vintern har det blivit Storgatan 27.

Robin Jansson driver restaurangerna Brasseriet och Tack o bock i Borgholm tillsammans med Kristin Granström.
Robin Jansson driver restaurangerna Brasseriet och Tack o bock i Borgholm tillsammans med Kristin Granström.Foto: Alexander Jensen

Robin Jansson, Tack o bock/Brasseriet, Borgholm:

– Jag äter mer än gärna middagar ute. På vinterhalvåret är Lundgrens garage väldigt trevligt och även Hökarboden i Stora Rör. Under sommaren är Matbaren en bra start på kvällen och man får inte glömma Lilla hamnkontoret i Borgholm.

”Elise i Djupvik är nog det stället jag besöker mest. De har allt man behöver; härlig stämning, underbart läge och alltid det lilla extra.”
Pelle Sundvall, Sörens i Borgholm, restaurangkonsult/t f restaurangchef

Moa Andersson, kökschef, Eksgården, Gårdby:

– När jag är ledig från jobbet tar jag mig gärna ut till Kårehamn och äter fisk eller skaldjur i någon form. Det är ett smultronställe för mig sedan barndomen, en fin och varm sommarkväll vid havet.

Mattias Richert på Lammet & Grisen har tre ställen på Öland han gärna äter på när han har möjlighet.
Mattias Richert på Lammet & Grisen har tre ställen på Öland han gärna äter på när han har möjlighet.Foto: Michael Ståhl

Mattias Richert, Lammet & Grisen:

Annons

– Jag äter gärna på några olika ställen; Elise i Djupvik, Kalk i Löttorp och Kaffestugan i Böda.

Paskal Karamitas, tillförordnad kökschef, hotell Skansen, Färjestaden:

– Om jag ska vara helt ärlig så äter jag sällan på restaurang nu när jag jobbar i den här branschen. Fika däremot köper jag gärna på Fredriks Bröd & Bakverk här i Färjestaden.

Susanne ”Sussie” Mayvorsdotter, Bistro Sjöstugan, Borgholm:

– Jag försöker att gå till olika restauranger för att få lite inspiration. Annars blir det Pizzaplaneten i Borgholm, där är det snabb service och goda pizzor.

Daniel Olsson, Rällapaviljongen:

– Jag kan inte utmärka ett speciellt ställe. Jag besöker sällan ett enda ställe utan försöker sprida detta på restauranger som har öppet under helår och servar och driver den även för oss som bor på ön året om. Ställen som vill ge tillbaks till de som ger.

Pelle Sundvall, Sörens i Borgholm, restaurangkonsult/t f restaurangchef:

– Det är väldigt olika. Jag vill få idéer och se lite hur andra jobbar, så då är det bra med variation. Elise i Djupvik är nog det stället jag besöker mest. De har allt man behöver; härlig stämning, underbart läge och alltid det lilla extra.

Henrik Insulander på Lundgrens garage besöker gärna Matbaren i Societetsparken sommartid.
Henrik Insulander på Lundgrens garage besöker gärna Matbaren i Societetsparken sommartid.Foto: Maria Alåsen

Henrik Insulander, Lundgrens garage, Borgholm:

Annons

– När jag får en ledig stund under de hektiska sommarveckorna går jag väldigt gärna till Matbaren i Societetsparken. De vackra omgivningarna skänker ett välkommet lugn, samtidigt som den ständiga pulsen och rörelsen aldrig blir tråkig. Ägaren Peter är en otroligt duktig matlagare och jag blir aldrig besviken, oavsett om jag bara är sugen på det lilla eller något större. Sen räcker det fint med något gott i glaset för att få en trevlig stund. Jag vägrar dock spela minigolf!

Anders Blomqvist, verksamhetsledare, Halltorps gästgiveri:

– Sommartid blir det mycket på Veranda i Borgholm och de gånger jag äter ute resten av året har det varit på Arontorps kroppkakor och Bao Wok i Färjestaden.

Karl Thomas, The Red door saloon:

– Under högsäsong är det svårt att få tid till att äta hos andra restauranger. Men jag försöker hälsa på mina vänner på Pappa Blå om jag får tillfälle.

Åsa ”Felix” Everbrand, Magasin 1.
Åsa ”Felix” Everbrand, Magasin 1.Foto: Natalia Johansson

Åsa ”Felix” Everbrand, Magasin 1, Mörbylånga:

– Det är roligt att peka ut någon men det blir många som inte kommer lyftas och alla behövs, inte minst våra kollegor här i Mörbylånga och södra Öland. Säsongsrestaurangerna har vi svårt att hinna besöka även om jag vill. Vi försöker verkligen prioritera att få komma till Jonas och äta på Trädgårdsgatan 26 före/efter säsong då vi hinner. Fantastiskt gott och trevligt. Hinner vi upp till norra Öland ”off season” äter vi gärna på Kalk i Löttorp.

Bosse Olsson, Evas kroppkakor, Köpingsvik:

– Det är sällan jag hinner gå ut någonstans för att äta, men när jag gör det så blir det på Himla-Gott i Borgholm eftersom jag gillar husmanskost.

Magnus Bremefors, delägare ÖlandsChoklad, Färjestaden:

Annons

– Eftersom jag jobbar i den här branschen blir det extremt sällan att jag går ut och äter någonstans, jag värderar mer att laga mat hemma. Men när det händer så tycker jag och min fru om att åka till Borgholm och äta på Trädgårdsgatan 26.

Eva Nilsson och Bo Lundquist, Borgholms kök och bar:

– Det är sällan vi har tid att besöka någon restaurang. Gör vi det åker vi till fastlandet till PM och Vänner i Växjö eller någonstans i Kalmar. På Gran Canaria har vi däremot vår favoritkrog - Oscars i Puerto Rico. Annars hämtar vi kinamat på SB Stek & Grill eller mat från Pizzaplaneten i Borgholm.

Artikeln publicerades 8 mars 2024.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons