Kommunen polisanmäler misstänkt miljöbrott – hemligstämplar handlingar
”Artskyddsbrott” samt ”Övriga brott mot miljöbalken” – rubriceringarna på de två misstänkta brott Borgholms kommun polisanmälde fredagen den 30 september.
– Det handlar om förändring av ett naturområde genom avverkning av träd och buskar. En juridisk person är utpekad, har Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen, berättat för tidningen Kalmarposten.
Platsen för det misstänkta brottet är belägen strax utanför Borgholms tätort.
När Ölandsbladet kontaktar kommunen och begär ut polisanmälan samt fattade beslut i ärendet nekas tidningen ta del av handlingarna.
”Efter en sekretessprövning finner miljö- och byggnadsnämnden att de inte kan lämna ut begärda handlingar, med hänvisning till 18 kap 1§ OSL (2009:400) och 35 kap 1 § OSL (2009:400)”, är beskedet.
Det förstnämnda lagstycket handlar bland annat om sekretess för uppgifter i förundersökning i brottmål medan kapitel 35 har rubriken ”Sekretess till skydd för enskild i verksamhet som syftar till att förebygga eller beivra brott, m.m.”
”Det handlar om förändring av ett naturområde genom avverkning av träd och buskar.”Robert Loeffel
Tidigare i år polisanmäldes en avverkning i samma område som det nu aktuella, även då var rubriceringen artskyddsbrott.
”Borgholms kommun anmäler misstanke om brott enligt artskyddsförordningen. Anmälan gäller avverkning inom ett område med gullviva, som är fridlyst. Avverkningen kan ha medfört skada på växten och dess växtplats”, sade det i anmälan, gjord den 14 januari.
Samtidigt påpekades att resultatet av den naturvärdesinventering som gjorts i området meddelats fastighetsägaren först efter avverkningen. Det berättades också att det fanns en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen.
Drygt två veckor efter anmälan lade åklagarmyndigheten ner ärendet.
”Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, var beskedet till kommunen.