Jordgubbstårta, sillinläggningar och annat som passar till midsommarfirandet
Sven och Karin gjorde tillsammans med en annan ölänning, kocken och konstnären Måns Rossander, under 19 år närmare tusen matprogram i Sveriges Radio P1. Meny var ett av radions populäraste program med cirka 300 000 trogna lyssnare. Programmet fick också en en rad fina priser och utmärkelser.
Kyld gurk- och krondillsoppa med fläderblom
15 minuter + vila 5-8 minuter
Gurksoppa:
3 slanggurkor (gärna friland när det finns)
1 grön chilifrukt
½ gul lök
ca 3 dl hackad dill (gärna med lite blomknoppar på)
1-2 vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
1-1,5 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 blad gelatin
1 dl oliv- och rapsolja blandad
2 -3 msk fläderblomssaft
Salt och peppar
1 kryddmått malen kardemumma
Saft och fint rivet skal från ½ citron
ev. en skvätt vodka
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skala gurkorna lite slarvigt, spara ½ gurka och skär resten i mindre bitar. Skala lök, vitlök och hacka. Kärna ur den spanska pepparfrukten och hacka. Lägg det hackade i en bunke, salta, peppra och marinera med vinäger och olja. Lägg även ner den hackade dillen samt ev. hackade dillblommor. Täck av och låt stå en stund. Häll sedan upp det hela i en mixer och mixa sönder. Tillsätt hönsbuljongen och mixa vidare tills det blivit finfördelat.
Lyft upp gelatinbladen och smält på svag värme, rör ut det med lite av såsen. Mixa slutligen ner det i såsen. Nu blir såsen krämig och ser ut som om det vore grädde i. Spetsa med ev. lite fläderblomssaft och gärna en skvätt vodka, såsen ska ha lite sting. Smaka slutligen av med ev. mer salt och kardemumma. Sila av genom en finmaskig sil och ställ kallt. Skulle såsen geléra, så är det bara att ge den en omgång i mixern eller mixerstaven.
Midsommarsill
Ca 400 g urvattnade saltsillfiléer
Lag:
1 dl ättiksprit 12%
1,5 dl socker
1 msk svartvinbärsgelé
3 dl vatten
10 kryddpepparkorn (krossade)
5 svartpepparkorn (krossade)
1 stjärnanis
4 kryddnejlikor
½ vaniljstång(eller en tsk vanilsocker)
3-4 svarta vinbärsblad (späda)
2 rödlökar
2 sommarlökar
2 schalottenlökar
2 kvistar kanelbasilika eller röd basilika + 1 liten bit kanel (grovt hackade)
Ev. några msk svartvinbärskryddad brännvin, några svarta vinbär om det finns (frysta går bra).
Skala lökarna och skiva hälften av dem, hacka den andra hälften.
Koka upp vatten tillsammans med ättiksprit, socker, gelé, pepparsorterna, stjärnanis, vaniljstång eller vaniljsocker, den skivade löken och ett svartvinbärsblad samt stjälkarna från basilikan.
Låt gärna lagen småkoka i ca 5-8 minuter, låt kallna helt.
Under tiden skärs sillen i sneda bitar och varvas med den hackade löken samt sönderrivna svarta vinbärsblad i en kruka.
Sila sedan över den helt kalla lagen, se till att sillen simmar, det vill säga packa inte sillen i krukan, sillen vill simma!!!
Ställ sillen kallt gärna i 2 dygn.
Ta fram sillen när det är dags att servera den och häll gärna över några msk svartvinbärsbrännvin och dekorera med svartvinbärsblad samt ev. några svarta eller röda vinbär.
Jordgubbstårta med färskostkräm och nötbotten
Tårtbotten:
40 g hackade hasselnötter
40 g mjölkchoklad, hackad
100 g tirami-sukex (Savoyardikex)
100 g mandelmassa
120 g smör (rumsvarmt)
Färskostkräm
4 blad gelatin
1 citron
100 g kesella gourmet
250 g Philadelphiaost
50 g florsocker
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång eller 1 tsk vanillinsocker
2 liter jordgubbar
Rosta de hackade hasselnötterna i en panna utan fett, låt de sedan kallna.
Hacka chokladen och smula sönder kexen.
Lägg mandelmassan i frysen en liten stund och skär sedan i små tärningar.
Blanda ihop smör, hasselnötter, choklad, kexsmulor och mandelmassa. Använd gärna elvispen med degkrokar.
Tryck ut degen i en springform, gärna med bakplåtspapper i botten.
Ställ kallt så länge.
Gör färskostfyllningen.
Lägg gelatinet i kallt vatten.
Riv av skalet på den väl tvättade citronen, pressa sedan ur saften.
Vispa ihop kesella med Philadelphiaost, florsocker, citronsaft och skal.
Tag upp gelatinet och smält den, rör ut gelatinet med lite av ostsmeten och rör slutligen ner i resterande smet.
Vispa grädden och smaksätt med skrapet av 1 vaniljstång eller 1 tsk vanillinsocker.
Rör ner grädden i ostsmeten med varsam hand.
Häll upp färskostsmeten i den förberedda tårtbotten och släta till ytan.
Ställ kallt i ca 2 timmar.
Förbered jordgubbarna, dvs. snoppa de och dela de stora, men behåll de små hela.
Rör ihop 4 msk strösocker med fint rivet skal från 1 limefrukt och ½ citron, samt gärna 3 kvistar finhackad mynta (grön mynta) eller basilika, nyp ihop till ett härligt doftande örtsocker..
Tag fram den förberedda tårtan och skapa ett jordgubbsträngsel därpå!!!
Strö slutligen över ört- och citrussockret.
Svens midsommarmatjes
1 burk lagrad matjssill
Finhackade hårdkokt ägg
Hackad dill
Hackad rödlök
Hackad gräslök
Smör
Skär matjesfileerna i grova bitar och lägg dem i strängar i en ugnssäker form. Lägg dill, ägghacket, rödlök och gräslök över. Ställ in formen i ugnen, 200 grader, i ett par minuter. Formen ska vara varm och sillen kall. Hetta upp en panna och bryn rikligt med smör. Häll smöret över och servera omedelbart med nykokt ölandspotatis.
Krämig potatissallad
500 g färskpotatis (nykokta)
1-2 dl finhackad sommarlök (röd och gul)
2 krispiga äpplen
1 msk fransk senap
2-3 msk vitvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
1 dl majonnäs
2,5 dl creme fraiche
1 dl hackad dill
1 bunt gräslök (finskuren)
1-2 dl hackad smörgåsgurka
2 msk hackad kapris
Dela de ännu varma kokta potatisarna i halvor eller kvarta dem.
Blanda de med den hackade löken, kapris, dill, gräslök och smörgåsgurka, salta och peppra ordentligt och droppa över vinägern.
Rör ihop senap, creme fraiche och majonnäs till en dressing.
Skala äpplena och skär de i mindre tärningar, blanda ihop med dressingen.
Rör nu ner dressingen i potatisen, blanda väl.
Låt stå och marinera några timmar och smaka av det hela en gång till, ev. behöver man tillsätta lite salt eller en nypa socker.
Den här salladen kan man gott tänka sig till matjessillen, då kanske lite mera gräslök på toppen och ev. bitar av knaperstekt bacon.
Matjesmousse
ca 8-10 port
4 gelatinblad
200 g matjessill
1 röd lök
250 g färskost med yoghurt
(eller mager kesella)
3 dl gräddfil
1 dl hackad dill
1½ dl hackad gräslök
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Tag upp matjessillen, låt den rinna av ordentligt och hacka den sedan fint. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök och dill. Rör ihop färskosten med gräddfilen och rör ner det hackade. Salta lite lätt och mal över svartpeppar, blanda väl. Krama ur gelatinet och smält det på svag värme. Rör ut det smälta gelatinet med lite av smeten och rör sedan ner detta i den resterande smeten, blanda om väl, använd gärna en visp. Häll upp moussen i en vacker form, släta till ytan och strö över den hackade gräslöken. Täck av med plastfolie och ställ kallt i minst 3 timmar.