Annons

Illegal vapenfabrik avslöjad på Öland – 3d-printade pistoler och mängder av patroner

I fastigheter på södra Öland ska 66-åringen och 38-åringen ha tillverkat 3d-printade vapen, modifierat vapen och samlat på sig en stor mängd ammunition.
Mörbylånga • Publicerad 17 maj 2024 • Uppdaterad 20 maj 2024
Foto: Herman Rydeberg, Polisen

Efter att ha suttit häktade sedan i november förra året har nu åtal väckts mot de två männen, 66-åringen och 38-åringen.

De greps i samband med polisens tillslag mot två fastigheter i Mörbylångatrakten den 16 november. Tillslaget avslöjade en illegal vapentillverkning med hjälp av en 3d-printer, som också anträffades och togs i beslag.

Annons

”NN (38-åringen) och YY (66-åringen) har tillsammans och i samförstånd olovligen innehaft tre revolvrar av modell PG22 Maverick och sju respektive sex passande patroner i direkt anslutning till två av revolvrarna samt en ej komplett revolver, en stomme, tre trummor och plastdetaljer till revolver av samma modell. De har också innehaft plastdetaljer till bland annat en pistol av modell XO22LR. Dessa vapen och vapendelar var egentillverkade”, skriver kammaråklagare Lise-Lotte Norström i stämningsansökan gällande grovt vapenbrott som lämnades in till Kalmar tingsrätt på fredagen.

En 3d-printer skapar fysiska tredimensionella objekt genom att placera tunna lager av ett material ovanpå varandra. Objekt kan skrivas ut i plast, glas, metall med mera – och vapen eller vapendelar som tillverkats illegalt på detta sätt började dyka upp redan för ett tiotal år sedan, för att med tiden bli allt mer raffinerade.

3d-printen återfanns hemma hos 38-åringen, som hade beställt hem den under hösten 2023. Till höger en av pistolerna männen ska ha tillverkat med printen, samt en beslagtagen pennpistol.
3d-printen återfanns hemma hos 38-åringen, som hade beställt hem den under hösten 2023. Till höger en av pistolerna männen ska ha tillverkat med printen, samt en beslagtagen pennpistol.Foto: Ur Polisens förundersökning
”Det finns olika uppgifter i utredningen om vad vapnen skulle användas till”
Kammaråklagare Lise-Lotte Norström

Vid tillslaget hittade polisen även en modifierad start-/tårgas-/signalpistol, en startpistol, två pennpistoler, ett elchockvapen och en avkapad gevärspipa.

De 1184 patroner av olika kaliber som också beslagtogs tillskrivs endast 66-åringen, som för det åtalas för brott mot vapenlagen.

38-åringen åtalas i sin tur för vapenbrott och brott mot vapenlagen – för att i början av 2020 utan tillstånd haft ett kulgevär med passande ammunition samt ett magasin med fyra patroner, på en adress i Emmaboda kommun.

38-åringen är tidigare dömd ett flertal gånger för missbruksrelaterade brott som grovt rattfylleri, olovlig körning och narkotikabrott. Även 66-åringen har fällts för rattfylleri och narkotikabrott.

Kammaråklagare Lise-Lotte Norström har på grund av rättegång inte gått att nå för en intervju under fredagen, men svarar kort på Ölandsbladets frågor via mejl.

Är det här ett ovanlig utredning för polis och åklagare i regionen - med personer som tillverkar vapen med 3d-printer?

– Det kan jag inte svara på.

Vad har syftet med den här ”illegala vapenfabriken” varit? Har de två åtalade tänkt sälja vapen till andra kriminella? Finns det något som tyder på att så också har skett?

Annons

– Det finns olika uppgifter i utredningen om vad vapnen skulle användas till. Det har inte framkommit att någon försäljning skett.

Hur stark är bevisningen mot de två männen?

– Bevisningen är god.

Kan du redan idag säga något om vad för påföljd du avser att yrka på vid kommande rättegång?

– Enligt min uppfattning ska båda dömas till längre fängelsestraff.

Här saknas innehåll

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons