Annons

Här kan du fira midsommar med Ölands hembygdsföreningar

Varje år samlas omkring 300 000 besökare på hembygdsgårdar runt om i landet, för firande med underhållning, musik, dans, tävlingar, lotterier och fika. Och så klart – den obligatoriska majstången som har haft olika utseende i olika tider och på olika platser.
Öland • Publicerad 21 juni 2022 • Uppdaterad 23 juni 2022
På Öland är det midsommarfirande på många platser.
På Öland är det midsommarfirande på många platser.Foto: Arkiv

– Midsommarfirandet är sommarens höjdpunkt och det arrangemang under året som drar allra flest besökare. Vi hoppas att så många människor som möjligt får uppleva tradition, samvaro och fest på en hembygdsgård, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Här saknas innehåll

På Öland är det en rad hembygdsföreningar som anordnar midsommarfirande. Här kommer några av dessa:

Annons

Runstens hembygdsförening anordnar midsommarfirande i Lopperstad. De som vill samlas för att åka traktor och vagn för att plocka blommor att pryda stången med. Därefter blir det dans, kaffeservering och lotter.

Lindberggården i Algutsrum kommer spelmän att spela när det är dans kring stången, arrangör Algutsrums hembygdsförening.

Torpet i Persnäs blir det dans runt stången, lotteri, fiskdamm, pilkastning, tävlingen ”Midsommarkampen” med mera, arrangör är Persnäs hembygdsförening.

Kastlösa hembygdsförening välkomnar alla till traditionsenligt midsommarfirande i Kastlösa med resning av midsommarstången, musik och dans. Firandet genomförs på skolgården vid Kastlösa skola.

Här saknas innehåll

Vid hembygdsgården i Föra kläs midsommarstången tillsammans under förmiddagen. På kvällen är det firande med tombolalotter, chokladhjul och dans till musik av Fyye från Fööe. Arrangör är Föra hembygdsförening.

Traditionsenligt midsommarfirande anordnas vid hembygdsgården intill Högby kyrka på midsommardagen med levande musik och dans kring midsommarstången. Lyckohjul finns med chans att vinna jordgubbar. Museet är tillfälligt öppet.

Bredsättra-Sikehamns Hembygdsförening står för firandet vid sockenstugan i Bredsättra. Där blir det dans, fika och lotterier.

Högsrums hembygdsförening arrangerar traditionellt firande i Lövängen mellan Rönnerum och Högsrum. Dans kring stången och musik. De som vill tar med egen fikakorg och fikar efter dansen. Besökarna får gärna ta med egna blommor för att smycka stången med.

Gräsgårds hembygdsförening har midsommarfirande i Mellstabylund med dans runt stången, fika och lotterier.

Gärdslösa hembygdsförening bjuder in till firande på kyrkängen intill församlingshemmet. Där blir det dans till levande musik, chokladhjul, lottkiosk med mera.

Annons

Några andra som anordnar midsommarfirande är Löts hembygdsförening vid skolan där byalag klär stången och de tar gärna emot hjälp. Det blir fika, musik, dans och lotterier.

Även vid Böda hembygdsgård blir det midsommarfest. Midsommarstången kläs under torsdagen och efter gudstjänst i Böda kyrka på midsommarafton väntar traditionell midsommarfest vid hembygdsgården.

Midsommarfirande har en lång tradition i Sverige. Redan i förkristen tid, innan 500-talet före Kristi födelse, firande man sommarsolståndet vid en tidpunkt som stämmer väl med dagen för senare midsommarfirande. Stenristningar visar hur man dyrkade solen genom danser och riter. De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet där det berättas att Olav Tryggvason avskaffade offerölen till förmån för högtidsöl vid midsommar, jul, påsk och Mikaeli.

Fotnot: Vi har uppmärksammats på att inte alla hembygdsföreningar som anordnar midsommarfirande på Öland fanns med i vår ursprungliga artikel. Den har nu uppdaterats, men saknar du fler får du gärna mejla in relevant information till redaktion@olandsbladet.se.

Här saknas innehåll

Fakta

Fakta om midsommarfirande

I Sverige firar man vanligtvis genom att man reser en midsommarstång, en lövad och blomprydd stång, som man sedan dansar runt. Midsommarstången har oftast formen av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum.

I Sverige är midsommardagen den lördag som infaller 20-26 juni. Fram till 1952 låg midsommardagen 24 juni, vilket det fortfarande gör i de flesta andra länder och benämns då ofta som Johannes döparens dag (eftersom det i Bibeln finns några textrader som indikerar att Johannes döparen föddes ett halvår före Jesus). Förändringen i Sverige motiverades med att firandet av midsommar bättre passade in i arbetsveckan genom att alltid infalla på en fredag.

Källa: Sveriges hembygdsförbund

”Vi hoppas att så många människor som möjligt får uppleva tradition, samvaro och fest på en hembygdsgård”
Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons