Annons

Förorenad mark efter garagebrand

Efter garagebranden i Färjestaden har sanering av marken och askresterna genomförts. ”Inte någon direkt fara för hälsa och miljö”
Färjestaden • Publicerad 7 augusti 2020
Området där mordbranden skedde den 14 juli är sanerat och iordningställt inom en vecka kommer analyssvaret vad gäller askproverna. Sedan blir det en temporär parkering på platsen.
Området där mordbranden skedde den 14 juli är sanerat och iordningställt inom en vecka kommer analyssvaret vad gäller askproverna. Sedan blir det en temporär parkering på platsen.Foto: Maria Wiell

Vid undersökning på platsen för mordbranden i de två garagelängorna i centrala Färjestaden upptäcktes markföroreningar av olika slag. Det är främst brandrester från fordon som frigör miljöfarliga ämnen såsom tungmetaller och långlivade organiska ämnen.

– På ett begränsat utrymme har vi sett att föroreningarna har gått ner i marken, på det övriga området finns föroreningarna på ytan och i askresterna, säger Camilla Håkansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Mörbylånga kommun..

Annons

Föroreningarna kommer mest troligt från bilbränslet men också annat material kan ha gett upphov till föroreningarna. Just nu avvaktar man analysen av askproverna som är tagna.

– Vi behöver bland annat känna till mängden dioxiner som askan innehåller. Det är ämnen som man vill undvika i luft och vatten, de är långlivade och kan påverka arvsmassan. Det är nödvändigt att sanera så att de tas bort, fortsätter Camilla Håkansson.

Finns det anledning till oro för dem som bor i närheten av brandområdet?

– Nej, vi bedömer det som att det inte finns någon direkt risk till följd av föroreningarna. Och allt skall ju tas omhand och fraktas till avfallsanläggningen Sakab i Kumla som har miljötillstånd som tillåter den typen av miljöfarliga ämnen.

Att föroreningarna har spritts ned i marken beror på att ytan påverkats av de höga brandtemperaturerna. Asfalten blev tydligt värmepåverkad av branden och blev då mer genomsläpplig än vanligt.

– Det är tveksamt om några material klarar att motstå så höga temperaturer som vid branden utan att påverkas. Utgångspunkten är annars att ytskikt där fordon förvaras under normala förhållanden bör vara täta och hårdgjorda och motstå läckage av kemikalier. Att förvänta sig att ytskiktet är opåverkat vid kraftiga temperaturer som vid brandtillfället är däremot inget man kan förvänta sig.

Enligt Camilla Håkansson är det bättre med ett underlag som är hårdgjort, tätt och ogenomsläppligt gentemot kemiska ämnen. Hon hoppas att saneringsarbetet skall komma igång inom en vecka.

Fakta

Detta har hänt

Natten till den 14 juli larmades räddningstjänsten till branden.

Under natten och morgonen brann två garagelängor och ett förråd ner till grunden. Femton bilar totalförstördes och ytterligare andra skadades.

Samma natt skedde flera skadegörelser och småbränder i Färjestaden.

Fredagen den 17 juli anhölls en 19-åring från Mellansverige i sin frånvaro.

Lördagen den 18 juli greps han i sin hemstad.

Den 20 juli – mannen häktades och omhäktades sedan den 4 augusti.

Den 5 augusti – åklagaren meddelar att det finns ytterligare sex personer misstänkta.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons