Annons

Ett fall för inspektören: Långvarig olycksrisk på restaurang löst

Försökte lösa problemet – då blev det bara större risk för olycka. Såpass att Inspektören hade svårt att stå på benen.
Men nu ska riskerna till slut vara fixade.
Öland • Publicerad idag 11:38
Genrebild: Restaurangkök.
Genrebild: Restaurangkök.Foto: RossHelen

Restaurangen ska tidigare ha haft problem med hala golv, för att sedan meddela Arbetsmiljöverket att problemet var åtgärdat. Men vid en ny inspektion i juni som Ölandsbladet skrev om framgick det att den vidtagna åtgärden inte fungerat – något som inspektören själv fick uppleva.

”Medverkande under inspektionen halkade till flera gånger samt att vi uppmärksammade att en person i personalen halkade och lyckades räta upp sig så att fall undveks”.

Annons

Restaurangen svarade i slutet på augusti att de testat flera olika åtgärder, med dålig framgång. Halkmattor medförde istället större risk för en allvarligare olycka:

”Dessa har inneburit en högre risk för olycka då de ej har legat plant på golvet och personal snubblar på kanter som sticker upp”, uppger skyddsombudet.

Inte heller speciella köksskor funkade bra:

”Många i personalen som inte gillar dessa och upplever problem i fötter, knän och rygg. Då har den ergonomiska aspekten bedömts som undermålig”.

Efter tillsynen köptes det in köksskor med bättre komfort, och krav på att dessa måste användas. Plus halkfria mattor på ställen i köket där det funkar fint att använda.

”Utöver detta har vi även inhandlat fler halkförebyggande åtgärder som gula golvskyltar som varnar där det vanligtvis kan vara högre risk för halka”.

Två typer av brister konstaterades till att börja med: hala golv och att rörledningar som innehåller gasol saknade märkning. Båda dessa anses nu vara åtgärdade enligt arbetsmiljöverket. ”Fallet” avslutas.

Fotnot: I det här fallet gör vi bedömningen att skadan för restaurangen om vi skriver ut namnet kan bli orimligt stor i förhållande till bristerna som uppstått. Det handlar om bristande efterlevnad av livsmedelslagstiftningen – men inga förbud eller böter. (Se faktarutan nedan).

Fakta

Anmärkningar för restaurang

Ölandsbladet väljer att beskriva ett skeende som har allmänintresse och läsvärde i sig. En tjänsteman har gjort en kontroll för att du som kund ska kunna känna dig trygg. Att vi skriver visar på ett fungerande kontrollsystem.

Vid grova eller upprepade överträdelser så kan tidningen välja att namnpublicera. Om vi inte namnpublicerar kan läsaren utgå från att namnpubliceringen inte står i paritet med eventuella felaktigheter.

/Peter Boström, ansvarig utgivare.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons