Elever gick work-walk genom Löttorps industriområde
Work-walk är en del i kommunens satsning inom skola/ arbetsliv, en del i studie- och yrkesvägledningen.
– Vi gör en pilot uppe på Åkerboskolan för att förhoppningsvis efter utvärdering ta med oss resultatet till Slottsskolan och näringslivet där. Syftet är att öka elevernas medvetenhet om sina egna talanger, styrkor och förmågor men också låta näringslivet informera eleverna om vilka viktiga yrken som existerar i närområdet och hur kompetensbehovet ser ut, säger Anna Sköld, studie- och yrkesvägledare samt projektansvarig.
Hos Åkerbo el och måleri fick eleverna prova på att spackla och måla. När Ölandsbladets reporter anländer har elever från årskurs 7 precis blivit klara på dagens första station. När de får frågan om hur det var att prova på målaryrket en liten stund så kommer olika svar. De flesta verkar eniga om att det var rätt så kul att testa på hur det är. En av killarna berättar att han kanske kan tänka sig att bli målare i framtiden.
– Men än så länge är det ju några år kvar innan gymnasievalet så jag kanske hinner ändra mig, säger han innan vi alla gemensamt går vidare till nästa station.
”Jag har jobbat som snickare i 30 år och det allra bästa är att jag får arbeta med kroppen och att man snabbt ser resultat. Och så är det ju skönt att man får vara ute så mycket.”Robert Nilsson, Folke Nilsson bygg
– Välkomna hit, här ser ni hur våra lokaler inomhus ser ut. Nu ska vi gå till fabriken och jobba lite, säger Rickard Andersson, Löttorps betong & åkeri.
Eleverna verkar förväntansfulla men samtidigt lite nervösa inför vad de ska få göra. Rickard tar fram en ritning över vad de ska bygga och det tar inte många minuter förrän de allra flesta är igång med att tillverka monterade förankringsplattor. Utanför arbetar personalen för fullt med att lasta väggar som ska transporteras vidare till Kalmar.
– En sådan vägg väger mellan fem och sex ton, säger Rickard.
Hos byggfirman Folke Nilsson bygg är det många glada miner. Det märks att eleverna har roligt, inte minst när de tilldelas spik och hammare och utmanar varandra i att slå i spik först. Det ser ut som att några av eleverna från årskurs 8 aldrig gjort annat. När en spik snabbt är på plats så vill de fortsätta med fler.
– Vi har byggt en snickarbock tillsammans och trots att det blev lite fel en gång så löste vi det så där står den, säger Philip Sjögren och pekar.
Philip har inte bestämt sig för vilket program han ska söka till när det är dags för gymnasieval men som han känner nu så lutar det mest åt att det blir antingen ekonomi eller bygg.
– Jag har jobbat som snickare i 30 år och det allra bästa är att jag får arbeta med kroppen och att man snabbt ser resultat. Och så är det ju skönt att man får vara ute så mycket. Det jag bygger håller oftast i 50 eller 100 år, ibland ännu längre, säger Robert Nilsson.
Han berättar att det behövs 6500 timmar för att bli fullbetald snickare. Eleverna undrar vad lönen är och Robert räknar lite snabbt tillsammans med sin kollega ut att ingångslönen direkt efter gymnasiet troligen hamnar på cirka 25000 kronor före skatt.
Hos Elektrikerna på Öland får eleverna koppla el och de får även glödlampor att lysa. På Åkerbo VVS får de bland annat kröka rör.
Eleverna från årskurs 9 kommer till Golvbutiken. Där tar Jens Börnå emot alla och han berättar först lite om företaget och personalen. Jens har jobbat på Golvbutiken sedan 1998 och tog över företaget efter sin svärfar 2008. Några problem att få jobb har han inte märkt av.
– De allra flesta jobb vi utför är här på norra Öland. Det är i snitt bara tre gånger varje år vi utgör arbeten i Borgholm, säger Jens.
– Nu ska ni få kapa kakelplattor, lägga LVT-golv och designa kök, säger Jens.
LVT står helt enkelt för ”exklusivt vinylgolv”, vilket ibland kallas för ”vinylgolv” eller till och med ”PVC-golv”.
Martin Allard och Ängla Hanneberg går in på kontoret för att prova på att designa ett modernt kök.
Eleverna verkade nöjda med dagen och, vem vet, kanske började funderingarna redan senare under eftermiddagen kring vad de kan tänka sig att arbeta med i framtiden.