Efter upptäckten: Blodsugande fisken attackerar inte folk – ”Inte som blodiglar”
Ölandsbladet skrev i lördags om att Ölands Sportfiskeklubb genom sin fiskräknare har upptäckt ett 80-tal flodnejonöga vilket är ovanligt i öländska vattendrag. Fisken har tidigare inte varit registrerad hos länsstyrelsen. Fyndet har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.
Men enligt Per Larsson, som är professor i marinekologi, och studerar Östersjöns kustnära bestånd av rovfisk är det ingen sensation.
– Den gick ner kraftigt i många år men anses nu livskraftig och finns runt om i Sverige. Den har mest funnits i Norrland men det har även gjorts fynd längs Öland, säger han och fortsätter:
– De har hittat väldigt många men det är ingen jättesensation, det är inte som om det har simmat in en svärdfisk i Östersjön.
Flodnejonöga vandrar mellan sötvatten och saltvatten. När den blir vuxen vandrar den från havet upp i åar och bäckar för att leka i det strömmande vattnet. Då slutar den att äta och dör sedan efter leken.
När äggen kläcks gräver de små larverna ner sig i bottnen och lever där i upp till fem år, då den utvecklas och vandrar sedan i havet.
– Den här arten påverkas negativt när vattendrag dikas ut och den inte längre kan ta sig upp i vattendrag.
Att det har upptäckts så många nu på Öland, tyder på ett lyckat arbete med att restaurera åar och bäckar?
– Ja precis, den slutsatsen är riktig.
Flodnejonögans mun är en sugskiva som är fylld med vassa skraptänder och den livnär sig genom att suga blod från andra fiskar. Flera läsare har därför via Ölandsbladets Facebook-sida uttryckt rädsla för att bada men människor behöver inte vara oroliga.
– Det dementerar jag kraftigt. Jag har aldrig hört talas om att de har försökt suga blod från människor, de är inte som blodiglar utan drar sig till kallblodiga som fiskar. Folk behöver inte vara oroliga för att drabbas.