Annons

Efter nio dagar med väktare: ”Personbilar oftare än A-traktorer som kör vårdslöst”

Efter nio dagar med väktare som ronderat platser i Färjestaden som haft problem med buskörning och annat störande beteende har kommunen fått en del nya insikter.
Färjestaden • Publicerad 5 januari 2022 • Uppdaterad 11 januari 2022
Linn Bergsten Ahrens på Mörbylånga kommun jobbar med att styra upp situationen i Färjestaden, däribland i handelsområdet vid brofästet.
Linn Bergsten Ahrens på Mörbylånga kommun jobbar med att styra upp situationen i Färjestaden, däribland i handelsområdet vid brofästet.Foto: Peter Boström, Mörbylånga kommun

Några dagar före jul meddelade Mörbylånga kommun att man skulle sätta in väktare under två veckor för att stävja buskörning, skadegörelse och annat oönskat beteende som drabbat boende i Färjestaden den senaste tiden.

Väktarna började åka runt de utsatta områdena direkt efter julhelgen, sena kvällar och nätter, och har på onsdagen alltså bara några dagar kvar av sin punktinsats.

Annons

– Nu med lite facit i hand så tycker vi att vi har fått en hyfsat bra bild av hur läget ser ut, säger Linn Bergsten Ahrens, brottsförebyggande samordnare i Mörbylånga kommun, till Ölandsbladet.

Så vilka iakttagelser har gjorts?

– Det är väldigt många A-traktorer i rörelse i Färjestaden, kanske fler än vi förstått. Men de allra flesta är skötsamma och de är väldigt trevliga mot poliser och väktare, säger Linn Bergsten Ahrens.

Här saknas innehåll

Hon berättar sedan något som många ölänningar förmodligen redan visste, men som kommit lite i skymundan i sociala medier där A-traktorförarna fått ta skulden för väldigt mycket.

– Vår uppfattning är att det är personbilar oftare än A-traktorer som kör vårdslöst.

Vilka kör dessa bilar?

– Yngre förmågor som har fått körkort.

– När vi pratar om motorburen ungdom så menar vi inte bara A-traktorförare, även om många tolkar det så. De flesta sköter sig som sagt, men del del uppför sig inte alls.

Hur mycket har väktarna haft att göra?

– Vid några tillfällen, knappt en handfull, har de fått tillkalla polis. Då har det bland annat rört sig om olämpliga raketskjutningar och vårdslös bilkörning. Tanken är inte att de själva ska ingripa, utan de ska vara ute och skapa relationer med ungdomarna.

Annons

Äldres närvaro har haft en lugnande effekt, tror Linn Bergsten Ahrens.

– Min uppfattning är att grupptryck skapar situationer, som istället dämpas om det finns väktare eller andra vuxna på plats.

Vad händer när väktaruppdraget är slut?

– Då kommer vi utvärdera det tillsammans med både polis och väktarbolag och så får vi se hur vi jobbar vidare med frågan.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons