Annons

Efter larmet: Ska testa dricksvattnet på egen hand – ”Skapa trygghet”

Efter larmet om höga värden av TFA i dricksvattnet i Färjestaden ska Mörbylånga kommun testa vattnet själva.
– Vi vill skapa en trygghet genom att göra egna prover, säger tekniske chefen Niclas Beermann.
Mörbylånga kommun • 15 november 2024 15:38
Mörbylånga kommun ska undersöka förekomsten av TFA i dricksvattnet.
Mörbylånga kommun ska undersöka förekomsten av TFA i dricksvattnet.Foto: Andreas Yngvesson

I slutet av oktober berättade Ölandsbladet om Naturskyddsföreningens undersökning som visade att ett hushåll i Färjestaden med kommunalt vatten hade högst halter av TFA (trifluorättiksyra) av de testade hushållen.

TFA en sorts PFAS och när det gäller PFAS ligger Mörbylånga kommuns vatten klart under de gränser som finns menar tekniske chefen Niclas Beermann.

Annons

– Vi är trygga med att vi har bra vatten. Det kommer nya gränsvärden för PFAS i januari 2026 och även de värdena klarar vi redan idag.

Just nu är gränsvärdet för PFAS 90 nanogram per liter, och det kommer att sänkas till 4 nanogram per liter.

Men när det gäller TFA är läget mer oklart. Det finns ingen klart riktvärde att gå efter. Men efter provtagningen som visade höga halter i ett hushåll i Färjestaden har kommunen vidtagit en del åtgärder.

  • ”Vi har en pågående dialog med Naturskyddsföreningen för att få en djupare förståelse av undersökningsresultaten.”
  • ”Vi följer utvecklingen inom Svenskt Vatten, det nationella forumet för VA-frågor.”
  • ”Vi kommer genomföra egna mätningar för att säkerställa vattenkvaliteten i vårt ledningsnät.”
Niclas Beermann.
Niclas Beermann.Foto: Andreas Yngvesson

– Vi kommer att göra egna mätningar på just TFA för att se vad fler än denna enda mätning ger. Jag tror att testerna pågår redan nu, vi börjar ta tag i det direkt även om det inte finns några gränsvärden.

– Om det nu finns en oro vill vi visa att vi tar den på allvar, säger Niclas Beermann.

Har ni funderat på hur det kommer sig att det är så höga värden TFA i det provet i Färjestaden?

– Det kan man ju fundera på. Men nu gör vi så att vi skaffar oss egen information genom fler prover så får vi se vad de ger.

Fakta

Vad är PFAS och TFA?

Vad är PFAS?

PFAS är inte ett enda ämne utan omkring 15 000 ämnen med liknande egenskaper. De är syntetiskt framställda och kallas ofta för evighetskemikalier eftersom de aldrig bryts ner i naturen.

Vad är TFA?

TFA, eller triflourättiksyra, är en sorts PFAS som kallas ultrakort och bland annat är en nedbrytningsprodukt från ämnen som används i stora mängder, exempelvis vissa köldmedier, bekämpningsmedel och läkemedel.

Vad används PFAS till?

PFAS-ämnen stöter bort fett, smuts och vatten. De används bland annat i stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer, bekämpningsmedel och skönhetsprodukter.

Är PFAS farligt?

Studier visar en koppling mellan exponering för vissa PFAS-ämnen och: sämre vaccinsvar hos barn, lägre födelsevikt, leverskador, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar, sköldkörtelrubbningar, testikelcancer, njurcancer, försämrad förmåga att få barn.

Källa: Naturskyddsföreningen

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons