Annons

Efter branden: Insatsledare hyllar byborna – ”Det bara small till”

Insatsledare Patrik Ringhagen är mycket nöjd med branmännens insats under branden i Arbelunda och ger även beröm till de ölänningar som kom för att hjälpa till.
Arbelunda • Publicerad 5 september 2022 • Uppdaterad 6 september 2022
En stark insats av räddningstjänst och bybor var avgörande för att lyckas få kontroll på branden och undvika spridning.
En stark insats av räddningstjänst och bybor var avgörande för att lyckas få kontroll på branden och undvika spridning.Foto: Alexander Jensen

11 enheter från räddningstjänsten var på plats för att bekämpa branden i Arbelunda. Trots att risken var stor för spridning till andra byggnader i den tätbebyggda byn så lyckades räddningstjänsten förhindra detta.

– Hela insatsen gick väldigt bra. Jag trodde inte det skulle gå så bra som det gjorde. Risken var extremt stor att det skulle bli spridning till boningshuset och ladugården intill, säger Patrik Ringhagen som var insatsledare.

Annons

Det var många parametrar som avgjorde att branden inte spred sig till ytterligare byggnader. Patrik Ringhagen vill särskilt lyfta byborna och övriga som kom för att hjälpa till.

– Det visar på en fantastisk sammanhållning på bygden. Det var många grannar och bekanta som kom för att hjälpa till och tog med sig maskiner. De gjorde det på eget bevåg och det bara small till så var de på plats. Det var väldigt kul att se.

Flera lantbrukare kom med gödselspridare fulla med vatten...

– Det var väldigt bra. Vi använde en initialt men det gav inte den effekt som jag hoppades på. Men hade vi fått vidare spridning hade vi snabbt kunnat få mycket vatten att släcka med på en gång.

Fler framgångsfaktorer?

– Befälet inne på larmcentralen i Kalmar larmade stort från början vilket gjorde att många enheter kom i ett tidigt skede. Sedan handlade det mycket om rätt beslut vid rätt tillfälle och rätt person på rätt plats. Brandmännen och styrkeledarna var duktiga.

De fick kontroll över branden relativt snabbt och det berodde på att de kunde avlägsna vätgaskudden som hade bildats under takplåten.

– Lågorna slickade mot boningshuset och vi kom inte åt med vattnet under taket. Men grävmaskinen och grävmaskinisten var till stor hjälp. Han tog bort några takplåtar och då kunde vi spruta vatten från stegbilen uppifrån vilket fick riktigt bra effekt.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons