Annons

Bryggeriet laddar upp inför jul – lanserar glögg och ny snaps

Det börjar lacka mot jul och Skedemosse Gårdsbryggeri har laddat upp med både nyheter och gamla trotjänare.
Skedemosse • 15 november 2024 21:01 • 15 november 2024 21:38
Ellen och Olof af Wåhlberg presenterar nyheterna Skedemosse Äppelglögg och Skedemosse Julsnaps.
Ellen och Olof af Wåhlberg presenterar nyheterna Skedemosse Äppelglögg och Skedemosse Julsnaps.Foto: Alexander Jensen

Årets stora nyhet är att de lanserar Skedemosse Äppelglögg med en alkoholstyrka på 14,5 procent.

– Vi började utveckla den redan förra julen för att ha julstämning i kroppen. Det blir inte samma känsla att försöka ta fram en julprodukt på sommaren, säger Olof af Wåhlberg som driver företaget tillsammans med frun Ellen af Wåhlberg.

Annons

De har provat sig fram med olika kryddvarianter och fastnade för kanel, nejlika, stjärnanis, vaniljstång och rosmarin.

– Vi har tagit inspiration av ett recept från en av Karin Franssons kokböcker och tyckte det blev gott med rosmarin.

Basen är äppelmust som de har spetsat med kornbrännvin som har lagrats på svenska ekfat.

– När jag själv dricker glögg tycker att det ofta blir för sött och lite sliskigt. Det finns sötma i vår men den är lite torrare och funkar att dricka både kall och varm.

De lanserar också en ny upplaga av Skedemosse Julsnaps där grunden är deras egen aquavit som är kryddad med kummin, korianderfrö, fänkål och pomerans.

– Det är grunden men sedan har vi kryddat den ytterligare med enbär och rosmarin. Vi har testat oss fram och den här kryddningen kändes bra.

Enbär och rosmarin är inga självklara julkryddor...

– Det är kanske inte det första man tänker på men det blir lätt att det smakar pepparkaksdeg om man ska krydda med nejlika och kanel. Enbär och rosmarinen ger den en kraftfull smak som kommer passa julbordets smakrika rätter.

När det gäller öl kör de vidare med beprövade sorterna Räven raskar och Julen braskar, som fick fina betyg i förra årets upplaga av Ölandsbladets jultest.

– De tog slut veckan innan jul förra året och i år har vi bryggt ännu mer och vi hoppas det ska räcka längre.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons