Annons

Biblioteken skall bli barnvänliga – ”det ska gälla alla barn”

– Alla barn skall känna att ”det här är mitt bibliotek”.
Det säger Saga Qvant och Elin Johansson som leder projektet ”Alla barns bibliotek” i Mörbylånga kommun.
Mörbylånga kommun • Publicerad 3 april 2021
Saga Qvant och Elin Johansson är projektledare för ”Alla barns bibliotek” i Mörbylånga kommun.
Saga Qvant och Elin Johansson är projektledare för ”Alla barns bibliotek” i Mörbylånga kommun.Foto: Maria Wiell

Sedan en tid pågår projektet ”Alla barns bibliotek” vid folkbiblioteken i Mörbylånga kommun. Det är Saga Qvant och Elin Johansson som leder arbetet sedan kommunen fick 700 000 kronor i stöd från Kulturrådet.

– Vi vill hitta former för att utveckla både verksamheterna och själva rummen i biblioteken. Utifrån barnkonventionen skall biblioteken vara tillgängliga för alla barn, säger Saga.

Annons

Tillgängligheten skall bli både fysisk och kognitiv, upplevelsen av biblioteket skall kännas bra och locka till fler besök.

– Det kan handla om att låna böcker, men lika gärna om att komma hit för att få en lugn stund utan några andra krav, säger Elin Johansson som fokuserar på utformningen av biblioteksrummen.

Saga Qvant och Elin Johansson på barn- och ungdomsavdelningen i Färjestadens bibliotek.
Saga Qvant och Elin Johansson på barn- och ungdomsavdelningen i Färjestadens bibliotek.Foto: Maria Wiell

Saga och Elin återkommer flera gånger till att det skall gälla alla barn. Oavsett ålder, vilket språk man pratar, om man är pojke eller flicka, om man har en vuxen som aktivt tar med barnet till biblioteket eller inte. Det är rummen och verksamheterna som skall vara anpassade för barnen och inte tvärtom. Personalen på biblioteken skall också ha ett bra bemötande gentemot barnen.

– Vi skall jobba tillsammans med barnen för att få deras synpunkter och för att få höra vad de vill göra på ett bibliotek. Både när de kommer själva eller om de är med på någon programpunkt, säger Saga.

”Alla barns bibliotek” är inriktat för alla barn, 0-18 år. Inom kort skall barn på Alunskolan i Södra Möckleby träffas på biblioteket, som även är deras skolbibliotek, för att samtala med Elin och tänka kring själva rummet. Elin deltar digitalt men barnen träffas på plats.

– Vi har också skickat ut en enkät till högstadieelverna på Skansenskolan för att få deras synpunkter, säger Saga.

För att kunna utveckla biblioteken och göra dem tillgängliga för alla behöver Saga och Elin få veta vilken relation barnen har till biblioteken idag. Därför är det viktigt att hitta tider och stunder för samtal.

”Det är rummen och verksamheterna som skall vara anpassade för barnen och inte tvärtom.”
Saga Qvant och Elin Johansson, Färjestadens bibliotek

– Vi skall jobba med projektet ett år men det är vårt absoluta syfte att det skall bli ett långsiktigt arbete och att den plan som vi arbetar fram skall uppdateras flera gånger.

Idag finns det bland annat sagostunder, babyhäng och bokcirklar för ungdomar, allt är lika populärt. Men Saga och Elin vill veta vad barnen och tonåringarna vill ha men som inte finns som det ser ut nu.

Hur var då deras egna upplevelser av biblioteken, när de var små?

Annons

– Jag var en riktig storläsare ända sedan jag kunde läsa men jag gick nästan aldrig på biblioteket förrän jag började på gymnasiet. Då blev det desto mer, säger Saga Qvant.

Elin Johansson var och hälsade på hos sin mormor i Gårdby på somrarna när hon var liten.

– Dit kom det en bokbuss som jag älskade att låna böcker från. En gång sa bibliotekarien som körde bussen att ”snart får vi nog sätta en övre gräns på hur mycket man får låna”.

Båda två menar att det är något alldeles särskilt att möta barn som kommer till biblioteket.

– Det är magiskt att hjälpa barnen att hitta böcker och se hur glada de blir när man hittar dem. Eller för den delen att föreslå en bok som de inte känner till men som jag vet är riktigt bra, säger Saga.

Har ni några böcker att föreslå här och nu?

Dagbok för alla mina fans av Jeff Kinney är populära. Det är en hel serie som också har blivit film.

Rum 213 av Ingela Angerhorn är också väldigt bra.

Skall man bara läsa en bok under ett år är det bilderboken Gropen av Emma Adbåge, menar Saga och Elin.

– Det är en bok för 3-6-åringar men passar lika bra för 80-åringar och alla däremellan som är politiskt medvetna.

Saga Qvant och Elin Johansson har slagit sig ner med några böcker i ungdomssoffan i Färjestadens bibliotek.
Saga Qvant och Elin Johansson har slagit sig ner med några böcker i ungdomssoffan i Färjestadens bibliotek.Foto: Maria Wiell
Saga Qvant och Elin Johansson botaniserar bland böckerna för de allra minsta på Färjestadens bibliotek.
Saga Qvant och Elin Johansson botaniserar bland böckerna för de allra minsta på Färjestadens bibliotek.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons