Annons

Ännu färre barn i Borgholm: Så jobbar kommunen för att vända dystra trenden

Bostäder är på gång, det finns jobb, bra betyg i undersökningar och nära till skola och barnomsorg. Ändå fortsätter barnafödandet i kommunen att minska.
– Det är flera pusselbitar som ska på plats men vi jobbar stenhårt för att vända trenden, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
Borgholms kommun • Publicerad 19 februari 2024 • Uppdaterad 29 maj 2024
49 nya barn föddes i Borgholms kommun förra året och därmed fortsätter den dystra trenden med minskat barnafödande i kommunen.
49 nya barn föddes i Borgholms kommun förra året och därmed fortsätter den dystra trenden med minskat barnafödande i kommunen.Foto: Arkiv

Barnafödandet i Borgholms kommun fortsätter att sjunka. Förra året föddes 49 barn enligt Skatteverket, 2022 var det 51 barn, 2021 73 barn och under 2020 föddes 76 barn.

Det är inget som är unikt för Borgholms kommun, trenden är nationell men det är en klen tröst för en kommun som har en av landets äldsta befolkning.

Annons

– Barnafödandet går ner i hela landet, jag tror bara det var 25 kommuner i landet där det inte minskade. Men det slår hårt mot oss och det är en utmaning som vi måste lösa. Det är viktigt för utvecklingen av hela kommunen, säger Ilko Corkovic.

En av pusselbitarna är bostäder. Kommunen har under flera år jobbat med att det ska byggas fler bostäder. Det har byggts hyreslägenheter i Rälla, fler är på gång bakom Bilprovningen i Borgholm och planen är även att bygga i Löttorp. Ilko Corkovic nämner också bostadsplanerna i Stora Rör som viktig.

Men en svår nöt att knäcka är att se till att det byggs boenden som barnfamiljer har råd att köpa.

– Det är en hög prisnivå här och det är svårt att matcha de större plånböckerna från Stockholm i en budgivning. Men vi jobbar med att ta fram mindre tomter som är mindre attraktiva för de med större plånböcker men mer attraktiva för barnfamiljer.

Kommunalråd Ilko Corkovic (S).
Kommunalråd Ilko Corkovic (S).Foto: Felicia Plåt

En annan pusselbit är jobb men det finns säger Ilko Corkovic. Kommunen själva har stort behov av arbetskraft, likaså byggsektorn, lantbruket och besöksnäringen.

– Det finns jobb. Vi har dessutom i princip obefintlig invandring i landet vilket är ett problem, vi behöver arbetskraft.

Borgholms kommun fick även goda betyg av medborgarna i SCB:s medborgarundersökning, där i och för sig bara 386 av 1 000 svarade. Men 97 procent av de tillfrågade tycker det är en bra plats att bo på och en stor majoritet är nöjda med förskola och grundskola. Trygghetsmätningar visar också att Borgholm är tryggast i landet.

– Vi har också bra skolverksamhet och närhet till förskolor. Förutsättningarna finns för att locka hit barnfamiljer.

Men fortsätter barnafödandet att minska finns det en risk att antalet skolor och förskolor blir färre, förra året beslutades exempelvis att förskolan i Björkviken stängs till hösten.

– Där vill vi inte hamna och därför jobbar vi hårt med att vända trenden och öka inflyttning av barnfamiljer. Det här en fråga som är viktig för hela samhället, även föreningar och näringslivet.

”Målsättningen är att ändra bilden av Borgholms kommun”
Clara Hoogland.
Annons

För tre år sedan påbörjade Borgholms kommun en marknadsstrategi som successivt har intensifierats. Kontinuerligt marknadsför de kommunen via tryckt media och via sociala medier.

– Vi har fokuserat på att intervjua barnfamiljer som har flyttat hit, företagare och återvändare. Vi vill sprida olika berättelser som kan inspirera andra att också ta steget och flytta hit, berättar Clara Hoogland, chef för kommunikation och servicecenter.

Vad har ni fått för resultat?

– Vi har fått mycket positiv respons, ökat antalet följare på sociala medier och når allt fler med våra berättelser. Det är svårt att mäta effekten av detta i antalet inflyttade barnfamiljer. Det är ett långsiktigt arbete och för oss är målsättningen att ändra bilden av Borgholms kommun.

Hur då?

– Att Borgholms kommun inte bara är en plats att besöka utan det går väldigt bra att bo här också. Vi vill förmedla att det går att ha det goda livet året runt, inte bara fyra veckor på sommaren. Tryggheten är också ett viktigt budskap som vi sprider.

Ambitionen är också att få kommuninvånarna att själva känna stolthet över platsen de bor på.

– Då blir de bra ambassadörer för Öland och sprider ordet vidare.

Bostäder är på gång, det finns jobb, bra betyg i undersökningar och nära till skola och barnomsorg.

Trots detta, varför väljer inte fler Borgholm?

Annons

– Små kommuner får inget gratis, vi måste jobba ännu hårdare än andra. Det är svårt att konkurrera med en residensstad som exempelvis Kalmar och det hade sett annorlunda ut om vi hade varit närmare Kalmar. Vi har ingen gymnasieutbildning och behöver bättre kollektivtrafik.

– Det här är ingen quick fix utan ett långsiktigt arbete. Det är flera pusselbitar som ska på plats men vi jobbar hårt för att vända trenden, det är viktigt för kommunens framtid.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons