Annons

Alexander Jensen: Alexander Jensen: ”Här lanserar jag Ölands nya landskapsrätt”

Kroppkakor och lufsa är odiskutabelt de maträtter som förknippas starkast med Öland och är därför våra landskapsrätter. Men jag tycker att smörgåstårtan förtjänar samma status.
Alexander JensenSkicka e-post
Krönika • Publicerad 17 december 2020
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vilken är Ölands landskapsrätt?

Alla ölänningar kan nog det svaret.

Annons

Kroppkakan såklart.

Nationellt hävdas det ofta att det finns flera olika varianter av kroppkakor. Men för oss ölänningar finns det bara en redig kroppkaka och det är självklart den vi äter, som våra mor- och farmödrar lagat i generationer.

Kommer det någon Blekingebo eller smålänning och hävdar motsatsen får den vara beredd att fly över bron illa kvickt.

Kroppkakan har fått en fin utveckling, från början var det husmanskost och de fylldes med vad som fanns tillgängligt. Det kunde vara ål eller sjöfågel.

Nu för tiden äts de ofta vid speciella tillfällen då hela familjen samlas och den har även hittat till restaurangernas menyer. Kroppkakans dag bör vara trettondagsafton eller trettondagen. Jag tror att majoriteten av ölänningarna äter kroppkakor under den helgen och förmodligen känns nog doften från alla kroppkakskok ända till fastlandet.

Lufsa är den andra landskapsrätten som Öland brukar stoltsera med men som har hamnat lite i skymundan för kroppkakan.

Den är inte lika kontroversiell, skapar inga rubriker och har inte blivit lika festlig.

Jag vågar påstå att den fortfarande i hög grad förknippas med husmanskost och vardag. Till skillnad mot kroppkakor är den relativt enkel att tillaga och det tar inte särskilt lång tid heller.

Men den är mycket god och dessutom tycker jag att det egendomliga namnet gör maträtten lite speciell.

”Smörgåstårta är det bästa knepet att locka folk till årsmötet”
Alexander Jensen

Behöver Öland fler landskapsrätter?

Annons

Kanske inte men jag tycker det är dags att smörgåstårtan får var den förtjänar. Den borde bli vår tredje landskapsrätt och skulle komplettera de andra två på ett bra sätt.

Det är en relativt ny maträtt som lanserades på 1940-talet och fick ett rejält genomslag under 1960-talet. Det sägs att det är en vidareutveckling från sandwischtårtan som var vanlig under första delen av 1900-talet.

Smörgåstårtans ursprung har inte kunnat spåras till Öland. Det var ingen ölänning som uppfann den och den klassiska dekoren med mycket räkor är ingen lokal specialitet för Öland.

Den är säkerligen älskad av många människor i andra landskap. Men kärleken till den är inte lika tydligt som på Öland. Här har vi ölänningar verkligen tagit maträtten till våra hjärtan.

Jag har inte varit någon annanstans där den är lika omtyckt och viktig.

Alla vet att det bästa knepet för en förening att locka sina medlemmar till sitt årsmöte är att servera smörgåstårta. Då vallfärdar medlemmarna till möteslokalen.

Den kan rädda den allra tråkigaste tillställningen eller festlighet. Vem har inte först tänkt avböja en på förhand trist bjudning för att genast ändra sig när det blivit klart att det kommer serveras smörgåstårta?

Det finns inget som lindrar sorgen och smärtan lika bra efter en begravning som en rejäl bit smörgåstårta med mycket räkor.

Ska vi ha ytterligare en landskapsrätt så lägger jag min röst på Smörgåstårtan. Vi borde kunna lägga beslag på den och göra den till vår, precis som smålänningarna försöker göra med kroppkakorna.

Annons
Annons
Annons
Annons