Löftet: 48 nya bostäder för äldre
Idag finns 132 särskilda boendeplatser i Mörbylånga kommun, men dessa platser räcker inte till.
– Det är inte tillräckligt många platser utifrån den befolkningsutveckling som vi ser. Vi blir allt fler och vi blir äldre, säger Mathias Karlsson (S), tillförordnade ordförande i socialnämnden.
Prognosen visar att det inom en femårsperiod kommer finnas ett behov av 51 boendeplatser i kommunen.
– Vi har ett glädjande och efterlängtat besked till er och medborgarna i Mörbylånga kommun. Vi har en konkret plan för hur vi ska skapa fler äldreboendeplatser i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).
Som ett första steg för att möta dessa behov, vill majoritetspartierna (S, C och V) att det byggs 48 bostäder för äldre i Färjestaden. Det stora området Hållbar plats som ligger intill Järnvägsgatan i Färjestaden ägs av kommunen, och där byggs det för fullt. I området finns villor, bostadsrätter, hyresrätter, det angränsar till skolor och hälsocentral. Det byggs även en förskola där just nu.
Tanken är att det på området, inom en treårsperiod, även ska bli ett så kallat särskilt boende (SÄBO) för äldre som behöver mest vård och omsorg. Sammanlagt beräknas boendet ha fyra avdelningar med tolv rum per avdelning.
– Formen är kooperativa hyresrätter. Då finns det en styrelse bakom detta och alla är delaktiga med insyn. Det är ett ansvar och en trygghet att ha en sådan upplåtelseform. Både för de boende, kommunen och en samarbetspartner, säger Anna-Kajsa Arnesson (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
Mathias Karlsson (S) betonar att verksamheten ska drivas i kommunal regi.
– Det är alltså själva byggnaden som ägs och förvaltas av hyresrättsföreningen, säger han och berättar att denna lösningen finns i bland annat Hultsfred och Högsby kommun.
Vidare berättar han att alla ska ha möjlighet att bo i det nya äldreboendet.
– I alla ekonomiska föreningar måste man ju ha en medlemsinsats, men den är symbolisk. Den handlar om en storleksordning på 100 kronor.
Först ska förslaget (att upphandla en samarbetspartner som tillsammans med kommunen bildar en ekonomisk förening) behandlas i socialnämnden nästa onsdag, därefter i kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige innan årsskiftet.
– Rent ekonomiskt blir det ökade driftkostnader, när man ökar antalet platser. Men den här varianten belastar inte kommunens investeringsbudget, säger Matilda Wärenfalk.