Annons
Nyheter

Tennföremålen i fokus

Nyheter • Publicerad 24 juni 2010

KALMAR/ÖLAND

Den här sommaren inleds det 30:e året av dykningar på regalskeppet Kronan, sex kilometer utanför Ölands östkust. Samtidigt har utställningen i Kalmar utökats med nya föremål.

Annons

Under det gångna året har muséet satsat på konservering av tennföremål, och en helt ny avdelning har kunnat öppnas för dessa.

– Tenn är ett fantastiskt material. Det har legat på havets botten i 320 år och har fortfarande en sådan här fin kvalitet, säger marinarkeologen Lars Einarsson, som är projektledare för Kronan.

BESTICKMÄRKEN

Kannor, otaliga knappar och ett 70-tal tallrikar är en del av samlingen.

Under den tidsödande konserveringsprocessen har konservatorn Max Jahrehorn och hans kollegor på olika sätt rengjort föremålen från de beläggningar som bildats under åren i havet. Men det som nu står i muséets montrar har en glans som gör det svårt att tro att de kan ha legat där så länge.

– Man ser till och med bestickmärken, säger Lars Einarsson och visar rispor på faten.

Konservatorerna har enbart hittat spår från knivar, vilket talar för att gafflar inte användes på regalskeppet Kronan.

Många av tennföremålen har också stämplar, som bland annat talar om var de är tillverkade och vem som ägt dem.

– Vi har funnit riksamiralen Lorentz Creutz märke. Och prylar som legat intill men varit omärkta kan vi utifrån kontexten anta att även de hör till amiralen, säger Lars Einarsson.

SPRITFLASKOR

Annons

I närheten av montern med tennfat, finns ytterligare en monter som visar en helt intakt träkista som förvarat tolv välbevarade flaskor. Genom att göra ett litet, litet borrhål lyckades konservatorerna tappa upp den sprit som fortfarande fanns kvar i flaskorna.

– Vi har mätt det till 41,1 procent alkohol, och det är rekord för funnen sprit, säger Max Jahrehorn.

Med hjälp av Apoteket har de kunnat räkna ut att alkoholhalten från början har legat kring 50 procent. Förmodligen berättar den specialanpassade kistan att alkoholen har varit avsedd för medicinska ändamål.

– Sådana här flaskschatull tyder på att alkoholen använts till något speciellt. Och vi vet att det första yrket som specialiserades var läkaryrket, bland annat inom invärtesmedicin, säger Lars Einarsson, som ser märkbart nöjd ut med nyheterna i årets utställning.

– Det fantastiska med Kronan är att vi vet exakt vilket år dessa föremål har funnits, och var de har legat. Och genom att vi vet så mycket om besättningen har vi en unik möjlighet att se hur samhällshierarkin såg ut på den här tiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons