Sheriffen lämnar Öland för Kalmar
ÖLAND
Efter 13 månader lämnar Olof Bråve tjänsten som polischef på Öland för en helt ny chefspost i Kalmar.
Det här året har varit väldigt roligt och väldigt intressant, summerar han och beskriver sin kommande roll som en för bra chans att försittas.
Olof "Ola Bråve är en bestämd herre. Jargongen är raka rör, saker och ting ska inte göras svårare än de är och en kryddning Tommy Söderberg, den forne förbundskaptenen i fotboll, kan anas, lite pang-pang-tjoff-tjoff-ända in i kaklet.
Arbetsglädje och rättvisa är grundstenar han gärna återkommer till och ser sig själv som en påhejare med en engagerad och intresserad personalgrupp framför sig vars resultat verkar gjort intryck högre upp i polisens hierarki.
BRA RESULTAT
Att arbetet för Ölandspolisen, cirka 15 man på papperet och en handfull färre i det vardagliga arbetet, fungerat har Olof Bråve nämligen säkra siffror på.
Vi har genomgående bra siffror, tack vare att vi valt att bygga på personaltrivsel och engagemang. Min roll är blygsam, den yttre personalen har gjort allt, säger han och rabblar lite statistik.
2010 hade Öland 39 ringa narkotikabrott, det sista halvåret ifjol 101 stycken och hittills i år har vi 177 och då har narkotikaanvändningen inte ökat, att det ser ut så här beror på medveten satsning från vår sida eftersom narkotika är grogrund för annan kriminalitet och socialt elände. Vi lyfter fram problemet, ett problem som i grund och botten är ett samhällsproblem.
Under detta år har vi gjort 4500 blås, skrivit ut 161 böter och tagit 65 rattfyllerister. Vår uttalade prio har dels varit narkotikabrotten, dels rattfylleriet.
TIO ENHETER
Nu, vid månadsskiftet närmare bestämt och efter bara 13 månader på stationen i Borgholm, lämnar han tjänsten som teamchef för polisen på Öland. För tidigt och lite olyckligt ur Ölandsperspektiv medger han, men:
Jag erbjöds en chans som inte fick passera. För att använda en gammal klyscha, jag söker inte från någonting, jag söker till någonting.
Tjänsten i Kalmar är intressant och utvecklande och ett tillfälle att applicera de framgångsfaktorer som varit synbara för oss här på Öland i Kalmar, säger han och går in i det nya med skräckblandad förtjusning.
Från att vara chef för en (1) enhet blir jag nu chef för tio enheter. Det är trafik, krimtekniker, eko, hund, sambandscentralen...hur många fler behöver du, garvar 44-åringen som nu får den långa titeln enhetschef för den länsgemensamma avdelningen.
PÅVERKA
Andra polischefer på Öland har dukat under på grund av byråkrati och möten efter möten.
Inte Olof Bråve.
Även där gäller det enkla konceptet.
De möten jag inte tror leder till någonting går jag inte på, förklarar han rättframt och tar med sig den arbetsmetod han använt under tiden på stationen i Borgholm.
Jag förväntar mig att där vi har problem så åtgärdar vi dem och att de idéer jag har och som fungerar i en liten grupp även fungerar i andra grupper. Och ju högre upp man är, ju större möjlighet att påverka.
CIVILKURAGE
Tiden på stationen beskriver Färjestadsbron som intressant och rolig och han passar på att rosa kontakterna med kommunala tjänstemän, speciellt de inom socialförvaltningarna plus alkoholhandläggarna, för att mulna till på frågan om relationen med kommunledningen i Borgholm varit lika bra.
Det tänker jag inte kommentera, säger han kort och växlar snabbt över till ett annat spår.
Något vi inte fått bukt med är inbrotten på norra Öland, de har pågått regelbundet under många år och av det verkar personer med stor lokalkännedom. Där är något som är märkligt och som kanske kräver en större regional satsning.
Sedan har vi den så kallade nattvandalen i Borgholm och där ser jag ett samhällsmisslyckande där alla ska ta skuld; psykvården, lagstiftarna, kommunen, allmänheten och polisen. Tillsammans har vi misslyckats. Min grundinställning är att den här människan är sjuk och att det är synd om honom, men här ser vi våndan av psykreformen, säger Olof Bråve och efterlyser större civilkurage.
Vi är ingen polisstat med en polis i varje kvarter och då måste man engagera sig i det samhälle man lever i och ta ansvar, då duger det inte att inte ingripa och inte ringa polisen förrän dagen efter...
Din efterträdare, synpunkter där?
Det är bråttom och det får inte bli någon tröttmössa! Inställningen till arbetet och personalattityd är helt avgörande och det är eftersträvansvärt att den personen kan Öland.
Ansökningstiden för jobbet som teamchef för polisstyrkorna på Öland går ut denna söndag.