Annons
Nyheter

Restis ska återuppstå

Nyheter • Publicerad 31 mars 2014

Om två år firar Borgholm 200 år och då ska staden få tillbaka sin forna glans. Societetshuset och Restis är några byggnader som ska återuppstå i ett historiskt försök att profilera Borgholm.

– Det planeras något stort, medger stadsarkitekten Leo Eriksson och hänvisar till dagens presskonferens.

Annons

Enligt säkra källor har en grupp lokala företag och kända fritidshusägare tillsammans med ett av Sveriges största byggföretag långtgående planer på att ta Borgholm tillbaka till badortstiden.

Det handlar om att profilera staden och försöka ta den tillbaka till sin storhetstid.

– De ser en stor potential i detta och är säkra på att det kommer locka både turister och media från hela världen, säger en källa till Ölandsbladet.

Projektet kommer att genomföras i flera steg där det första ska bli klart lagom till 2016 då jubileet äger rum.

Historisk återuppbyggnad

Det handlar först om att återuppbygga det gamla Societetshuset i Societetsparken där det stod innan det revs i början på 1940-talet.

Det kommer dock att bli lite större än den gamla byggnaden eftersom det finns planer på en uteservering och en mindre scen.

När det begav sig var byggnaden omringad av ett stängsel för att hindra ”vanligt folk” men detta påhitt kommer att lämnas åt historien.

2019 planeras steg två vara färdig och handlar om en återuppbyggnad av Park Hotell som fram till 1971 låg östra kanten av Societetsparken.

Det tredje steget blir den stora finalen och planeras bli färdigt 2024.

Annons

– De vill bygga upp gamla Restis i all sin prakt och de är säkra på att detta blir den stora magneten i Borgholm, säger Ölandsbladets källa.

Den gamla platsen är upptagen men de hoppas kunna bygga nya Restis i yttre hamnen.

Bygglov behövs inte

Frågan om bygglov är en icke-fråga. Eftersom dessa byggnader funnits i parken tidigare behövs inget bygglov. Restis kräver dock bygglov men det tror de inte ska bli några problem.

När Robert Gustafsson och Anders Hansson planerade att bygga restaurang i parken för några år sedan blev det stora protester.

– De tror att borgholmarna är mer positiva till detta projekt eftersom det handlar om en historisk återuppbyggnad. Deras projekt handlade om något nytt och det är alltid svårare att ta till sig, säger källan.

Stadsarkitekten Leo Eriksson är fåordig när Ölandsbladet konfronterar honom med uppgifterna.

– Det planeras något stort men mer vill jag inte säga i nuläget. Ni får snart veta vilka planer som smids, säger han till Ölandsbladet.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons