Kvarngubben på plats
Efter tre års bortovaro är kvarngubben åter på plats i Stora Frö. Under pompa och ståt avtäcktes han på söndagseftermiddagen, spelades, hurrades och skålades för och ordningen var återställd på kvarnen i Stora Frö. Och med sig hade kvarngubben fått en vätte, som ska hjälpa honom att vakta kvarnen och se till så att den inte skenar.
Egon Pettersson, en eldsjäl i byn, hade snidat den förra kvarngubben som kom på plats 1983, berättar Bengt Nilsson. För tre år sedan visade det sig att gubben som stått på kvarntrappan och spanat efter vind i 20 år helt enkelt ruttnat och måste kasseras. Och efter en rådstuga i byn i februari beslutades det att en ny kvarngubbe skulle hittas. Det blev en träkonstnär från Eksjö, Jarmo Kaarela, som fick uppdraget. I mars kom gubben till byn och till Bengt Nilsson, där han placerades med fötterna i en balja med linolja.
I sex omgångar har jag linoljat honom för att han ska stå emot väder och vind. Han väger ett par 100 kilo och är gjord i furu, vilket Jarmo Kaarela rekommenderade som det bästa träslaget. Han beräknas kunna stå på plats och spana efter vind i åtminstone 20 år framöver.
Och till sin hjälp att vakta kvarnen fick han en liten vätte, också han i furu och väl linoljad.
Carina Astner och Karin Gardmar fån Stora Frö underhöll de många besökarna som kommit till invigningen med fiolspel. Joel Jönsson, hembygdsföreningens ordförande, berättade att det på 1700-talet funnits 17 kvarnar i Stora Frö. På 1800-talet flyttades flera av dem norrut på ön och kvarnen i Stora Frö flyttades tillbaka från Föra socken 1979 av Allan Olsson som fick köra två vändor för att få med allt. Han berättade också om den siste mjölnaren som haft sin verksamhet på samma plats som där kvarnen står nu och föreslog att kvarngubben skulle uppkallas efter honom.
Gustav kanske han ska heta, föreslog han och fick nöjda bifall från åskådarna.
Det är Stora Frö Byalag som äger kvarnen och kvarngubben, Jan Åkerman har målat honom och Stora Frö byförening har bekostat färgen.