Annons
Nyheter

Efter förlisningen - oljehot mot Ölands stränder

Nyheter • Publicerad 2 november 2006

ÖLAND

Det förlista handelsfartyget Finnbirch läcker olja, i fartygets tankar finns 250 ton tjockolja. Ombord finns även tio ton smörjolja.– Det finns en uppenbar risk för att Ölands stränder drabbas, befarar räddningschefen Bengt Andersson.

Annons

Dagen efter sjödramat utanför östra Öland, där det svenska handelsfartyget Finnbirch sjönk cirka 25 kilometer ost om Kapelluddens fyr, står Ölands räddningschef Bengt Andersson i tät kontakt med kustbevakningen. Samtidigt följs väderläget noga.

– Det har kommit rapporter om att fartyget läcker olja, men jag vet inte omfattningen. I den grova sjön är det svårt att se vad som läcker och hur mycket, rapporterar Bengt Andersson på torsdagsförmiddagen.

När fartyget gick under vid 20-tiden på onsdagen blåste det nordliga stormvindar för att mojna något dagen efter och även vridas mot nordväst.

I sig gynnsamma vindar för Ölands stränder vid ett större oljeutsläpp från Finnbirch.

– Oljan går i så fall söderut. Men därmed inte sagt att faran är över, oljan kan komma tillbaka i ett senare skede. När vindar och strömmar vänder finns det en uppenbar risk för att Ölands stränder drabbas och det vore ett jävla elände.

bedrövligt

Räddningschefen ser två möjliga scenarion för den olja i handelsfartyget har i bränsletankarna.

– Allt beror på vad som hände med fartygets tankar när den slog i botten. Är tankarna intakta kan oljan, vad jag förstår, sippra ut genom avluftningsrör.

– Det värsta scenariot är att det gått hål i tankarna och oljan läcker ut direkt, men det finns inte några sådana indikationer nu.

Under drift värms oljan upp till cirka 80 grader.

Annons

– När tjockoljan sedan kyls ner blir den trögflytande och beter sig på ett helt annat sätt, den kan försvinner ner mot Östersjöns botten för att sedan vända tillbaka mot kusten.

250 ton tjockolja i en direkt–träff mot Ölands östra kust vore förödande, anser Bengt Andersson.

– Det vore bedrövligt om det kommer in och är så fall det värsta oljeutsläppet någonsin på Öland. De små mängder tjockolja vi har sett tidigare på Ölands stränder tidigare har varit nog så besvärliga, det kletar som tusan och skadar djurlivet och naturen.

- Min förhoppning är att kustbevakningen kan ta oljan till havs.

oljeupptagare

I räddningstjänstens utrustning för oljeutsläpp ingår materiel från Statens Räddningsverk och även maskiner från ett företag i Kalmar.

– Jag har kontakt med kalmarföretaget CMI som har uppfunnit och tillverkar oljeupptagare som vi på räddningstjänsten testat och de där är perfekta för att ta upp olja innan den når land. Kapaciteten är en kubik i timmen och vi har tillgång till tre enheter, säger Bengt Andersson.

– Sedan, när oljan väl nått land, är det det mest ett kletigt hantverk.

oro

Vid Ölands Naturskyddsförening följer ordförande Börje Ekstam nyhetsflödet kring fartygskatastrofen med oro.

Annons

– Driver oljan in mot land ställer den till med mycket större skador mot eko-livet än mot vad den gör på botten ute i djuphavet. Grundområden är barnkammare för fisk och djurliv. Kustfåglar som hotas främst änder och lommar.

– Men turen, mitt i allt elände, är att detta hände denna årstid när så många fågelarter flyttat. Å andra sidan drabbas de kvarvarande hårt vid ett oljeutsläpp, då tänker jag främst på alfågeln som är en ständig slagpåse i sammanhanget.

söderut

Två kustbevakningsfartyg avsökte haveriplatsen under torsdagen. Även ett flygplan från Tyskland deltog i arbetet.

– Oljan som läcker ut från containerfartyget Finnbirch, som sjönk mellan Öland och Gotland i går, driver nu söderut. Kustbevakningens fartyg KBV 181 och KBV 202 finns på plats, men kan inte ta upp oljan på grund av det hårda vädret.

– Enligt de senaste väderprognoserna kommer vinden att vrida mot nordväst, vilket gör att oljan kommer att driva mot sydost och alltså inte mot land, meddelade Kustbevakningen under dagen.

– Att oljan inte driver mot land är tyvärr ingen garanti för att Ölands stränder ska klara sig, kommenterar Bengt Andersson.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons