Annons
Nyheter

BARA ETT APRILSKÄMT: Victoriadag – utan Victoria

Nyheter • Publicerad 1 april 2007

BORGHOLM

Victoriadagen har blivit något av en öländsk nationaldag. Med tanke på att kronprinsessan fyller 30, var årets firande tänkt att bli något utöver det vanliga. Det lär det också bli – men inte på Öland.

Annons

Ölandsbladet har tidigare berättat att firandet på Idrottsplatsen i Borgholm i år skulle ske en timme senare än vanligt, detta beroende på ett officiellt firande i Stockholm under förmiddagen. Nu verkar det dock som om det inte blir något firande alls på Idrottsplatsen – åtminstone inte i närvaro av kungafamiljen.

ÅKER TILL PARIS I STÄLLET

Den 14 juli är inte bara ”Ölands nationaldag”, det är som bekant även Frankrikes. Och detta datum, för exakt 200 år sedan, blev Victorias anfader Jean Baptiste Bernadotte för första gången tillfrågad av det svenska sändebudet Otto Mörner om han ville axla det stora ansvaret att bli Sveriges regent, vilket han sedermera blev som Karl XIV Johan.

Med anledning av detta har hovet fått en förfrågan om kungafamiljen kan tänka sig att närvara vid svenska konsulatets nationaldagsfirandet i Paris, där man i år speciellt uppmärksammar Jean Baptistes upphöjelse till konung. Arrangemanget har omgärdats av största hemlighetsmakeri, men Ölandsbladets källa bekräftar att uppgifterna stämmer.

– Ja, det äger sin riktighet att förfrågan varit på agendan, och att kungafamiljen överväger att närvara på konsulatet det aktuella datumet, men mer vill jag inte säga.

JAN L LINDGREN

Ölandsbladet har för avsikt att sända en skrivelse till hovet med en vädjan om att kronprinsessan Victoria, trots allt, skall närvara vid firandet på Öland den 14 juli. För att visa hur uppskattad hennes närvaro är startar vi härmed också en namninsamling. Den som vill skriva på denna kan skicka ett mejl till jan.lindgren@olandsbladet.se

Ett tack till alla er som skrev på ”namninsamlingen”, vilken liksom artikeln i sin helhet bara var ett aprilskämt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons