Annons
Nyheter

2012 års aprilskämt: Kopia av Mount Rushmore på Öland

Nyheter • Publicerad 30 mars 2012

DEGERHAMN

Det är nu klart att den nya Geoparken på Öland får ett riktigt dragplåster. Tanken är nämligen att göra ett öländskt ”Mount Rushmore” med Kungen, Carl von Linné, Robert Gustafsson och apan Ola.

Annons

– Det här blir lite av diamanten bland all vår kalksten. Ett fantastiskt monument, säger Lars Lundberg, ansvarig för Geopark Öland.

Efter att många ifrågasatt om det verkligen helt vanlig sten kan locka en massa turister har han nu tagit åt sig av kritiken och tänkt till. I bergbrottet i Degerhamn ska han skapa en sorts replika på det klassiska Mount Rushmore i South Dakota, USA. Där de fyra presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln är gestaltade som 18 meter höga granitbyster längst upp på berget.

Och även om de inte kommer att lika högt upp på ett öländskt berg så är tanken att huvudena ska var lika stora och att bergbrottet i Degerhamn ska fördjupas ytterligare för att monumentet ska få maximal dynamik.

– Vi ska inte vara sämre, så kan jag säga. Washingtons näsa är sex meter och det ska Olas mun också vara, säger Lundberg. Och med Ola menar han apan Ola från Ölands djurpark som blev rikskändis i början på nittiotalet.

Hur har du valt ut de fyra personerna egentligen?

– Jag har tagit de fyra personer som figurerat allra mest i rikspressen med anknytning till Öland de senaste 100 åren.

Ingen av dessa var kvinnor?

– Jo, Kronprinsessan Viktoria var faktiskt mer omskriven än Kungen. Men om vi ska vara som Mount Rushmore så ska det ju vara fyra starka män.

FOLK KRITISKA

Ryktesspridningen om projektet har pågått ett tag och en del röster är kritiska till att ingen av personerna är riktig ölänning. Kung Carl Gustaf kan beskrivas som sommarölänning precis som Robert Gustafsson. Och Carl von Linné var bara på besök under en kort period.

Annons

– Jag är nöjd med personerna. De är alla fyra människor som gjort stort avtryck och som kommer att minnas för evigt. Det här kommer locka mängder av besökare om personerna är riktiga kändisar.

Är förslaget med de fyra personerna hugget i sten då, så att säga?

– Nä, vi håller på att anlita ett hundratal stenhuggare just nu, innan vi är klara med det så är vi förstås öppna på nya förslag till ”stengubbar”.

Ölands högsta punkt är Rösslösa, 58 meter över havet. du ser det inte som en paradox att Sveriges version av Mount Rushmore ska ligga just här?

– Nädå, Öland har ju i och för sig inget berg, men vi är ju toppen ändå!

MAGNUS ANDERBERG

Anm. Artikeln var ett aprilskämt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons