Annons
Nyheter

2005 ÅRS APRILSKÄMT: Ironman arrangeras på Öland

Nyheter • Publicerad 1 april 2005

ÖLAND

Från en ö till en annan. Ironman Triathlon på Hawaii får nu sin motsvarighet även på Öland. Det står klart sedan Ironman Öland fått klartecken av World Triathlon Corporation, som äger rättigheterna, att arrangera tävlingen.

Annons

Det är sommarölänningen Manne Järnberg från Linköping som ligger bakom Ironman Öland. Idén fick Manne redan när han köpte stugan i Böda hamn för drygt tio år sedan.

– Jag har alltid gillat att röra på mig och Öland är ju som klippt och skuret för en sådan här tävling, tycker Manne, som medger att han är lite av en träningsnarkoman.

ÖVER HELA ÖLAND

Ironman Öland startar med simning, 3,8 kilometer, tvärs över Grankullaviken för att sedan fortsätta med 18 mils cykling från norra udden via Byxelkrok–Böda–Borgholm–Färjestaden–Gårdby–Ottenby till Mörbylånga, där den avslutande maran tar vid med målgång i Borgholm.

– Jag kan redan se för mitt inre hur segraren spurtar Storgatan ner, säger Manne entusiastiskt.

Går allt enligt planerna kommer sedan prisutdelningen ske mitt på torget i Borgholm, där det är tänkt att kungen skall dela ut priset. Hovets medverkan är dock än så länge oklar.

AVGÖRS I AUGUSTI

– Men vill inte han så hittar vi säkert någon annan celebritet. Det här kan bli hur stort som helst och ett jättelyft för Öland.

Ironman Öland går av stapeln i början av augusti och vinnaren kommer automatiskt kvalificera sig till deltagande i tävlingen på Hawaii, vilken avgörs i mitten av oktober.

JAN L LINDGREN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons