Annons

Ledare: Ölänningarna offras den dagen kriget kommer!

Vad är det egentligen försvarsexperterna säger i sin beskrivning ”Öland är en del av fastlandet”? Jo, när den första raketen sprängt bron så får vi klara oss själva - utan försvar, skyddsrum och akutsjukvård.
Publicerad 20 augusti 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Öland måste få beredskap”, efterlyser Ölandsbladets chefredaktör. Han oroas av försvarsexperternas ord om att Öland ska försvaras från fastlandet. ”När bron är borta så behöver ön akutsjukvård, mediciner och elförsörjning”, manar redaktören. (Bild från Borås stadslager)
”Öland måste få beredskap”, efterlyser Ölandsbladets chefredaktör. Han oroas av försvarsexperternas ord om att Öland ska försvaras från fastlandet. ”När bron är borta så behöver ön akutsjukvård, mediciner och elförsörjning”, manar redaktören. (Bild från Borås stadslager)Foto: JAN KANSANEN

Att Ölandsbron är det första som ryker vid ett krigsangrepp mot sydöstra Sverige förklarade en överstelöjtnant för mig i ett ruggigt trovärdigt scenario för ett par år sedan.

Nu gillar inte de där militärerna offentligheten, så därför kan jag inte ge er namnet. Men efter att de två senaste åren sett hur många broar som varit prioriterade mål i Ukrainakriget så känns hans ord extremt trovärdiga.

Annons

En snabb landsättning från luft och hav på Öland vore tuff för sydöstra Sveriges Försvarsorganisation. Inte ens försvarsexperterna tror att Försvaret skulle kunna hinna mobilisera på Öland.

”Öland kommer försvaras från fastlandet”, heter det, läs gärna Ölandsbladets artikel med Joakim Paasikivi.

Okej, då vet vi ölänningar det.

”Det är en ohygglig tanke med ett Öland helt avskuret från det svenska fastlandet.”
Peter Boström

Sluta läs här, om du är av den oroliga sorten. För både Ukraina- och Palestinakonflikterna visar hur civilbefolkningen kan användas som mänskliga sköldar av fienden.

Även om Öland inte ingår i Försvarets planer på utbyggnad så är det frågor som måste följas upp.

1) Skyddsrum. Enligt MSB:s skyddsrumskarta så finns det 13 skyddsrum på hela Öland, med totalt cirka 800 platser. På ön är drygt 26 000 personer mantalsskrivna och sommartid räknar vi med att det dagligen finns 250 000 människor på Öland.

2) Akutsjukvård. Till skillnad från Gotland så finns ingen akutsjukvård alls på Öland. Vi har ingen röntgen, ingen kirurgi, ingen förlossning.

3) Beredskapslager. Gotland ligger redan långt fram med lager för medicin, sjukvårdsmaterial och mat. Och nu pågår arbetet för ytterligare utveckling - på Gotland.

4) Elförsörjning. Det har skojats om att det räcker med att dra ut sladden i Lökenäs för att släcka hela Öland. Lite bättre beredskap finns det dock numera, men det är tunt. Och var finns diesel-depåerna för att driva reservaggregaten? Och hur många dieselaggregat finns det på ön?

Det är en ohygglig tanke med ett Öland helt avskuret från det svenska fastlandet. Men det är något vi måste våga lyfta, med Gotland och Bornholm som förebilder.

Annons

Arbetet borde inte påbörjas nu, utan nyss!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons