Byråkrati, nej tack
Hur krångligt ska det vara för en idrottsförening att servera korv med bröd vid evenemang?
Ska barnen få vara med och hjälpa till i köket på förskolan?
Visst, lagar ska följas och man ska kunna lita på att det man äter tillagats på ett sjysst sätt.
Men det får inte heller gå till överdrift med petande i detaljer.
Regeringen är inne på samma linje. Man kommer att sätta av fem miljoner kronor per år för att utbilda landets livsmedelsinspektörer att vara med flexibla, för att förhindra stelbent byråkrati.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson säger så här till Sveriges Radio:
Vi får ju till och från funderingar varför det inte går att göra på det ena eller andra sättet. Lagstiftningen säger att det ska vara sunt och säkert på tallriken och det ska det vara men vägen dit kan göras lite annorlunda från ställe till ställe beroende på de förutsättningar som finns.
Som sagt, lagar ska följas och maten ska sund.
Men även inspektörer måste kunde bedöma från fall till fall, efter de förutsättningar som finns.
Känns som Eskil Erlandsson och regeringen är på rätt spår.
Bort med byråkrati, fram för flexibilitet och fantasi.
***
Ibland blir det bara för mycket.
Ibland blir det bara fel.
Julpynt i all ära, men lyxhotellet Emirates Palace i Abu Dhabi har gått för långt.
I förra veckan presenterade de sin 14 meter höga lyxgran, pyntad med guld, diamanter och rubiner till ett värde av 74 miljoner.
Nu skriver hotellets ledningen i ett pressmeddelande att man ångar satsningen.
Man kanske skulle lagt kulorna på något annat...