Ny bok: Nobelt liv i Paris
Han bodde drygt tjugo år i Paris, 1871-1895, en period i hans liv som kan betecknas som den mest spektakulära och framgångsrika. Han är miljonär, äger flera blomstrande företag och köper fastigheter i Sverige, Frankrike och Italien. Nu ska han äntligen få se sitt första hem bli verklighet. Det blir ett litet palats på 59 avenue de Malakoff, en ny stadsdel i Paris. Palatset har extra allt av lyx, modern inredning och komfort. 1896 avlider han i sitt hus i San Remo, vilket vi aldrig kommer att glömma, eftersom alla blommor som pryder Nobelfesterna i Stockholms Stadshus och Konserthus kommer därifrån.
Den som lyckats berätta så fängslande om Alfred Nobels Parisår, är den unga forskaren och journalisten Helena Höjenberg som sedan 25 år bor och arbetar i Paris. I sitt arbete med boken har hon har inte skytt någon möda i sökandet efter fakta. Hon har för visso tagit hjälp av arkiv och skickliga forskare inom respektive ämnesområde i de länder där Nobel ägt fastigheter, drivit företag och därmed dokumenterats. Han har också själv bidragit med en extremt noggrann redovisning i bokföringen i hans hushåll.
För att få en så heltäckande bild som möjligt av hur ingenjören, uppfinnaren och mecenaten Nobel använde sin pengar låter Helena Höjenberg oss få en klar och mångfacetterad bild både av Paris så som staden såg ut efter krig och katastrofer under 1800-talet. Paris var på väg att som en Fågel Fenix åter resa sig ur askan efter ännu ett blodigt krig, och av de människor som levde i samma, och större, lyx och överflöd. Nu skulle Paris bli ännu vackrare och ännu mer fantastiskt. Därför välkomnades alla förmögna personer som ville bygga palats.
Men varför ska man läsa en bok om Alfred Nobels år i Paris? Vad har de åren med hans eftermäle att göra. Hans förmögenhet blev ju, tack och lov, en stiftelse som årligen delar ut belöningar till välförtjänta personer ”dem som under det förlupne året hafva gjort mänskligheten den största nytta”.
Jo, vi får veta ännu mer om den gåtfulle donatorn som inte släppte någon innanför sin allra hemligaste del av livet; vi älskar att veta vem personen bakom verket är. Fakta om en persons privatliv skapar en levande bild av någon vi bara får se på avstånd, tills vi upptäcker att också denna berömdhet är som folk är mest. Fast där skulle vi nog protestera om vi tänker på Nobel. Han var inte så vanlig som person. Hasn originalitet och stora begåvning som uppfinnare, är något extra, utöver det vanliga. De kunskaper vi får blivit extra viktiga när fake news och lögnaktiga beskyllningar haglar över både kända och mer obekanta människor som råkar hamna på dataskärmar hos mindre nogräknade, och ibland uppenbart elaka personer, då är fakta viktigare än någonsin. Alfred Nobel blev en symbol för den generöse tänkaren som ville väl och gjorde det till en handling som fortsätter att skapa uppmuntran och glädje, nytta och hopp inför framtiden hos mänskligheten. Han hade både rikedom och viljan att göra skillnad. Så lever hans verk och vision vidare genom åren. Fredspriset delas ut i hopp om att en ny generation människor ska skapa en fredligare värld. Alla uppfinningar, forskarmödor som skapat nya förutsättningnar för mänskligt liv på Planeten där vi lever och dör, är viktiga verktyg för allt som sker runt omkring oss, idag och i morgon, nästa år och om hundra år.
Alfred Nobel i Paris
Helena Höjenberg (Bokförlaget Langenskiöld)