Guermouche – en av Ölands stora konstnärer är död: ”Lämnat oss alldeles för tidigt”
Oscar Guermouche föddes 1977 i Stockholm och växte upp i Borgholm. Han utbildade sig på Konstfack i Stockholm där han tog en mastersexamen 2009. Efter utbildningen flyttade han tillbaka till Öland. Sedan många år har han bott i byn Gårdby och därefter Färjestaden.
Återkommande teman i Guermouches konst har varit frågor om manlighet, etnicitet och nationalitet.
Tidningen Barometern intervjuade Oscar Guermouche efter den omtalade utställningen sommaren 2015 då Guermouche ställde ut på Ölands Museum Himmelsberga, med projektet ”Tredje generationen”.
Projektet handlade om hur hotbilder formar människor, med kritik mot främlingsfientlighet och nationalism. Installationen bestod av 200 insamlade citat från olika källor som skapade en drygt 30 meter lång barrikad utanför kaffestugan. Efter inkomna klagomål på verkets placering beslutade sig museets styrelse för att installationen skulle plockas ner, bara några veckor efter sin uppsättning.
– Verket är gjort specifikt för den platsen, för att bryta av i idyllen, väcka tankar och känslor. Men om museet inte kan stå för det ska det inte vara där alls, sa Guermouche till tidningen.
”Vi beklagar djupt den uppkomna situationen och ber Oscar offentligt om ursäkt – en ursäkt som också framförts till Oscar personligen”, svarade styrelsen i Ölands Hembygdsförbund.
Oscar Guermouches verk har ställts ut runt om i Europa. Bland annat på institutioner som Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs konsthall och Magasin III.
Han var vice ordförande i Bildkonstnärsfonden, ordförande i Iaspis-delegationen och ledamot i Konstfacks högskolestyrelse. År 2020 var han även med och grundade förlaget Praun & Guermouche, tillsammans med formgivaren Sandra Praundet.
Ölands Museum Himmelsberga skrev under söndagen på sociala medier:
”Museet sörjer idag en av öns stora konstnärer, som lämnat oss alldeles för tidigt”.
Oscar Guermouche blev 47 år.