Annons

Insändare: Borgholm kan visa vägen

I början av november i år stoppade regeringen all utbyggnad av havsbaserad vindkraft söder om Åland. Totalt 13 havsbaserade vindparker varav huvuddelen skulle mata in ny elproduktion i södra Sverige (Elområde 4).
Insändare • 15 november 2024 04:12
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Elproduktionen i Borgholms kommun består huvudsakligen av 71 vindkraftverk”.
”Elproduktionen i Borgholms kommun består huvudsakligen av 71 vindkraftverk”.Foto: Carin von Post

Totalt handlar det om ny förnybar elproduktion motsvarande mer än hela Sveriges elanvändning (134 TWh) under år 2022. Drygt 70 procent eller cirka 100 TWh skulle stärkt elbalansen rejält i södra Sverige. Men Tidö-regeringen säger blankt nej och skyller på försvarsmakten.

För näringslivet i till exempel Kalmar län, Blekinge och Skåne innebär det fortsatt försämrad konkurrenskraft genom högre elräkningar än resten av Sverige. Även alla hushåll får fortsatt högre elkostnader. Det vore på sin plats med en konkret plan hur regeringen tänker sig att tillföra mer el till södra Sverige inom 5-6 år.

Annons

Borgholm kan visa vägen. Elproduktionen i Borgholms kommun består huvudsakligen av 71 vindkraftverk, varav 16 är havsbaserade. Sammantaget produceras (0,4 TWh) nästan 3 gånger mer el än som totalt används inom kommunen. Borgholm exporterar således inte bara mjölk, kött, ägg med flera lantbruksprodukter till fastlandet, utan även förnybar el som hjälper upp elbalansen i södra Sverige.

Sverige har ett stabilt elsystem som hanterar skillnaden mellan våtår och torrår, storm och vindstilla, kyla och värme samt när ett kärnkraftverk snabbstoppar. Låt oss bygga vidare på vårt svenska elsystem med ny hållbar teknik för elproduktion, energilagring och laststyrning. Utbytet av el med våra grannländer gör också vårt elsystemet bättre.

Vi har i all ödmjukhet några konkreta förslag:

1. Behåll det marknadsbaserade elsystemet, där elpriset bestäms av efterfrågan och utbudet av elkraft. Det ger vid varje tillfälle rätt marknadspris, baserat på kostnaden för den sist producerade kilowattimme. Genom att garantera en sorts elproduktion en fast ersättning, helt oberoende av marknaden, så omkullkastas konkurrensen. Det kommer att leda till högre elpris för alla.

2. Det ska vara billigare att göra det som är rätt för klimatet. Sänk elskatten rejält. Det sänker kostnaden för många företag och gör det billigare att ersätta fossila bränslen med el. Ta igen skattesänkningen på fossila bränslen.

3. Gör det billigare att ansluta ny elproduktion i södra Sverige. Svenska Kraftnät, som ägs av staten, har en stor kassa för att bygga ut elnätet. Använd den för att ansluta mer hållbar elproduktion.

4. Sist men inte minst så behöver Sverige en långsiktig energiöverenskommelse som är bra för klimatet och som kan bestå över flera mandatperioder. Näringslivet efterfrågar stabila spelregler, annars vågar man inte investera. Investeringar som är rätt för klimatet och leder till ett hållbart samhälle och ökad konkurrenskraft.

Borgholm i november 2024

Staffan Larsson (C)

Ilko Corkovic (S)

Annons
Annons
Annons
Annons